 
		
"Gulášovka" s kroupami
Rychlá a vydatná polévka je základem našeho jídelníčku zejména v zimě. Gulášová polévka, do které jsou přidané mimo brambor a uzeniny i kroupy, je toho důkazem. S čerstvým pečivem bude neodolatelná.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 522 kJ / 1 320 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 60,02 g | 
| Tuky | 68,32 g | 
| Vláknina | 16,94 g | 
| Cholesterol | 138 mg | 
| Sodík | 2,30 g | 
| Sůl | 5,50 g | 
| Sacharidy | 109,70 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova.
	Krok 2: Přidáme  nakrájenou uzeninu, kmín a po opečení přimícháme sladkou i pálivou mletou papriku a nasekaný česnek. Restujeme jen krátce, aby paprika nezhořkla.
	Krok 3: Přidáme propláchnuté kroupy a zalijeme vývarem. Pokud je vývar méně slaný, tak trochu dosolíme. Vaříme asi 10 minut. Poté přidáme brambory nakrájené na kostky.
	Krok 4: Vaříme do změknutí krup i brambor. Polévku nemusíme zahušťovat, kroupy ji zahustí. Stačí jen dochutit majoránkou, případně utřeným česnekem nebo chilli a mletým pepřem.
Zveřejněno 20. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
"Gulášovka" s kroupami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8ZBl
Moje poznámka
					 
				
"Gulášovka" s kroupami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8ZBl
Nejnovější recepty
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 3 hodinami
	
			 
	
Cibulačka s vínem
Přidáno před 10 hodinami
	
			 
	
Pikantní krémová dýňovka s mrkví a chilli
Přidáno před 14 hodinami
	
			 
	
Špagety s olivami a parmazánem
Přidáno před 15 hodinami
	
			 
	
Okoun nilský na česnekovém másle
Přidáno před 18 hodinami
	
			 
	
Daňčí maso na víně
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
	
Hrníčková cuketová buchta
mendorf před 11 hodinami
	
			 
	
	
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
TommyKoci před 12 hodinami
	
			 
	
	
Kanellbular - skořicové šneky
Dzollie před 13 hodinami
	
			 
	
Hrníčkové vafle
Katerina03 před 14 hodinami
	
			 
	
	
Zapečené brambory s hermelínem
Dasaja před 14 hodinami
	
			 
	
	
Polévka z dýně hokkaido
Dasaja před 14 hodinami
	
			 
	
Cuketová buchta
Ricmond před 14 hodinami
	
			 
	
Křehký mřížkový koláč s jablky
Lipoo před 15 hodinami
	
			 
	
	
Francouzská cibulačka
co.coze před 15 hodinami
	
			 
	
Čertova omáčka s rýží
Kajkajak před 15 hodinami
						Tématické fráze:
						
							kroupy recepty, 
						
						
							top recepty kroupy, 
						
						
							kroupy recept, 
						
						
							kroupy, 
						
						
							hrách recepty, 
						
						
							houbová polévka s kroupy, 
						
						
							kroupy v receptech, 
						
						
							gulašovka, 
						
						
							recept kroupy, 
						
						
							gulášovka z párkov a krúp
						
					
						Suroviny:
						
							uzenina, 
						
						
							brambory, 
						
						
							kroupy, 
						
						
							vývar masový, 
						
						
							sádlo, 
						
						
							cibule, 
						
						
							česnek, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							paprika sušená pálivá, 
						
						
							kmín celý, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							sůl, 
						
						
							majoránka, 
						
						
							chilli
						
					
 
	 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (8)
Já znám jen dva druhy krup, zabijačkové a lámanku (tzv. trhané krupky). V prvém případě je dobré kroupy den předem namočit, protože se dost dlouho musí vařit. V druhém případě se krupky mohou vařit hned jak je uvedeno v receptu a také tu polévku zahustí.
No, ale z fotky je zřejmé, že se spíš jedná o ty první zbijačkové, ale nevšiml jsem si, že by byly k dostání v různých velikostech.
Jinak ale kroupy urcite pres noc. Asi vyzkousim oboje
recept je zajímavý, někdy vyzkouším, jen podle mojich gurmánských zkušenosti brambory krájím na takové kostky, aby se mohly na lžíci hned jíst, neb při ,,menšení,, na talíři může nastat zejména pro děti, a stejně tak i uzenin, či mas. Předpokládám, že tento guláš je na ,,lžičku,, nikoliv takzvaně vidličku. Při koupi uzenin dávám výhradně přednost těm, co jsou v přírodním střevě, neb ty ,,papírové,, se sice dobře opékají, ale na guláš jsou naprosto nevhodné.
Ještě ohledně krup, tady bych kroupy namočil přes noc a poté je uvařil zvlášť, neb si myslím, že by mi ,,neodebrali,, krásnou vůni a chuť všeho ale naopak by tam přinesli ,,moukovou,, , nepřesmaženou chuť. Navíc bych tyto kroupy po uvaření lehce osmahl na sádle do lehkého křupava, což by přineslo zpestření chuťi . Ale to je jen můj návrh, kterým si podobnou ,,gulášovku,, vždy spestřuju, neb pro svoju představu chutě není mi líto mít gurmánský požitek v plném ,,bišu,,
Joooo, a protože jsme česnekoví, tak česnek utřeme a dáváme jen na posledních pár minut závěrečního varu.
Jsem velmi rád, že takové recepty jsou bezva inspirací ke každodenní přípravě jídel a také mně těší, že komentáře knim jsou na seriózní a i odborné úrovni, na rozdíl od různách internetových hrubých až vulgárních kendalistů.
,,toš tak,,