Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cizrna má příjemnou oříškovou chuť, zase úplně jinou než ostatní luštěniny. V kuchyni se používá obdobně jako všechny luštěniny do polévek, omáček a karbanátků. Výtečná a populární je jako základ pro falafel, hummus i další skvělé pomazánky.

Cizrna se řadí mezi luštěniny, je bohatá na bílkoviny, vlákninu a důležité živiny. Je nejspíš méně známá než čočka, přesto se postupně stává zajímavou a důležitou součástí našich jídelníčků. Její vaření trvá déle než vaření čočky a s tím je potřeba počítat. 

Jak dlouho vařit cizrnu

Přestože je vaření cizrny delší, je snadné. Pokud uvaříme naráz větší množství, můžeme je rozdělit do sáčků nebo krabiček a zmrazit na vícero použití. Máme pro vás několik tipů, které vám při vaření cizrny pomohou.

  • Před vařením cizrnu namočte, nejlépe přes celou noc. Cizrna nabude, změkne a vaření pak bude rychlejší. Vodu z namáčení vylijte, zbavíte se tak látek, které způsobují nadýmání.
  • Pak cizrnu propláchněte studenou vodou a teprve ji dejte vařit. Vody k vaření dejte dostatek, alespoň trojnásobné množství objemu cizrny.
  • Cizrnu vařte při mírné teplotě. Nepřidávejte k ní sůl, protože vaření by zpomalila. Naopak přidejte některé koření a bylinky (např. bobkový list, saturejku, majoránku). Pokud je potřeba přidat během vaření vodu, nepřidávejte studenou.
  • Počítejte s časem vaření v délce 1–1,5 hodiny. Přebytečnou vodu po uvaření hned slijte, můžete ji využít např. do polévek.
  • Tip: Délku vaření cizrny zkrátí použití tlakového hrnce a naopak ji prodlouží využití pomalého hrnce. V pomalém hrnci se každá luštěnina uvaří snadno a bez velkého hlídání, navíc si zachová výbornou a plnou chuť.

Cizrnu přidávejte do polévek, salátů, omáček i pomazánek (především je známý hummus). Můžeme doporučit také segedínskou cizrnu. Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit báječný falafel. Můžete ho použít k plnění tortill nebo ho podávat podobně jako naše oblíbené karbanátky s bramborami i pečivem (na způsob hamburgeru).

Máte ještě další tipy, jak vařit cizrnu? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře.

Komentáře

Další tipy a triky