Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené a jednoduché šunkofleky se mohou stát díky správnému postupu a kvalitním surovinám lahůdkovým pokrmem. U jednoduchých jídel právě na surovinách i postupu velmi záleží. Poradíme vám, jak dlouho je zapékat.

Jednoduchá jídla uměly skvěle vařit naše babičky, proto často na jejich rady spoléháme, když váháme s přípravou. Základ šunkofleků je v dobrých surovinách, třeba domácích těstovinách - případně aspoň těch kvalitních od dobrého výrobce. Dále volte vysokoprocentní šunku nebo uzené maso, které ochutí těstoviny nejlépe.

Jak dlouho zapékat šunkofleky

Návod je jednoduchý i pro začátečníky.

  • Nejchutnější do šunkofleků jsou uzená žebra, která ale musíte uvařit a obrat z nich maso. Můžete však použít i uzené maso tepelně upravené nebo dobrou šunku.
  • Ať použijete domácí nebo koupené těstoviny, uvařte je na skus, aby nebyly rozměklé (dojdou při zapékání). Když je uvaříte ve vývaru z uzeného masa, prospěje to jejich chuti.
  • Pekáček vyložte papírem na pečení a papír potřete tukem. Z těstovin a masa můžete skládat vrstvy (hezky to vypadá) nebo je smíchat v míse a nasypat do pekáče - v tomto případě se chutě lépe prolnou. Výběr je jen na vás.
  • Ve smetaně rozkvedlejte vejce, osolte a ochuťte.
  • Vzhledem k tomu, že syrové je v pokrmu jen vejce, zapečte šunkofleky krátce a intenzivně. Vložte pekáč do trouby vyhřáté na 200 °C a prohřejte 5 minut. Pak zalijte rovnoměrně smetanou s vejci a pečte ještě dalších 10–15 minut, dokud povrch šunkofleků hezky nezrůžoví.
  • Tak zůstanou uvnitř vláčné, vytvoří se křupavá kůrka, ale nebudou vysušené a tvrdé na povrchu.

Pro začátečníky máme připravený videorecept, podle kterého můžou uvařit babiččiny šunkofleky krok za krokem.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli