Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrušky patří mezi oblíbené podzimní ovoce, které snadno zakomponujete do sladkých i slaných pokrmů. Máte-li letošní úrodu hrušek skutečně úspěšnou, neváhejte a zavařte přebytky tohoto ovoce v lahodný kompot.

Kompoty či jiné zavařeniny jsou na podzimní a zimní měsíce jako dělané. Můžete je servírovat k hlavnímu jídlu nebo použít do sladkých moučníků. Hrušky mimo kompot snadno zpracujete na sušené křížaly nebo hruškovou marmeládu či džem.

Jak zavařit hrušky

Zavařené hrušky jsou na přípravu snadné i pro začínající hospodyňky a zaručeně vás okouzlí sladkou chutí.

K zavařování budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve nalijte do hrnce 1 l vody a přisypte 400 g cukru. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a nálev krátce svařte. Poté ho nechte vychladnout.
  2. Hrušky očistěte, omyjte pod vodou a pokud budete chtít, můžete je také oloupat - není to však podmínkou.
  3. Poté hrušky nakrájejte na čtvrtky a vykrojte jádřince. Očistěné a nakrájené hrušky vkládejte do misky se studenou vodou, ve které rozmícháte 1 lžičku kyseliny citrónové. Díky tomu ovoce nezhnědne.
  4. Připravte si čisté zavařovací sklenice a kusy hrušek do nich vkládejte. Sklenice zalijte nálevem, utřete hrdla a pevně zavíčkujte. Kompot zavařte na 85 °C asi 20–25 minut.

Hrušky mají sladkou chuť i bez jakýchkoliv přísad, avšak máte-li rádi aromatické kompoty, můžete do nich použít skořici i hřebíček. Vyzkoušejte hruškový kompot pomocí snadného videonávodu, který vás provede s přípravou krok za krokem.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli