Jak na kynuté svatomartinské rohlíčky? Zkuste ty snadné a nadýchané podle videa
Svatomartinské hody se pomalu blíží a s nimi i příprava výborných pochoutek. Kromě sváteční husy by na stole neměly chybět svatomartinské rohlíčky, a to především ty tradiční z kynutého těsta, které hravě zvládnete.
Svatomartinské rohlíčky, známé také jako podkovy, jsou lahodné sladké pečivo, které podle tradic pečeme 11. listopadu. Nicméně nic nám nebrání si je vychutnat kdykoliv během roku. Rohlíčky můžeme připravit z různých těst, ale klasikou je kynuté těsto a bohatá ořechová náplň. Poradíme vám, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct kynuté svatomartinské rohlíčky
- Na 18 martinských podkov potřebujete: 180 g vody, 1 žloutek, 1/2 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, strouhanou citronovou kůru, špetku soli, 1 vanilkový cukr, 30 g cukru, 50 g změklého másla a 15–17 g čerstvého droždí. Dále si připravte vejce na potření a ořechy nebo mandle na posypání.
- Na ořechovou náplň je potřeba: 250 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, 50 g mletých nezdobených perníčků (nebo piškotů), 50 g medu, 50 g cukru, 1–2 lžíce rumu a 1 bílek.
- Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, přidejte zbytek surovin a vypracujte hladké těsto, které nechte hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou až dvakrát propracujte.
- Na ořechovou náplň spařte ořechy vroucím mlékem a promíchejte s ostatními surovinami.
- Vykynuté těsto rozdělte na třetiny a z každé udělejte bulku. Nechte 8–10 minut odpočinout.
- Poté každou bulku rozválejte na kruhové pláty a rozkrojte na šestiny.
- Na každou širší stranu trojúhelníku dejte náplň a sviňte do tvaru rohlíčku. Zahněte do podkovy.
- Podkovy dejte na plech s pečicím papírem a nechte dalších 30 minut kynout.
- Potřete rozšlehaným vejcem, posypte ořechy či mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 18–20 minut.
Svatomartinské rohlíčky si můžete udělat i v rychlejší nekynuté podobě, a to třeba jako rohlíčky ze šlehačkového těsta. Jsou vláčné a chutnají výborně.
Komentáře