Jak na musaku? Zapékaný pokrm známý z balkánské kuchyně je plný zeleniny
Musaka je tradiční pokrm z Blízkého východu a Balkánu. V každé zemi ho však připravují s jinými surovinami a jiným kořením, nejčastěji v něm však najdete mleté maso, sýr, lilek, rajčata a brambory. Vše se společně zapéká v troubě.
Musaka je sice trochu náročnější na přípravu, ale i tak ji zvládne udělat každý začátečník. Receptů najdete nespočet, a tak jich můžete vyzkoušet více a uvidíte, která varianta musaky vám zachutná. My vám v tomto článku představíme musaku řeckou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit řeckou musaku
Na 6 porcí řecké musaky budete potřebovat: 2 lilky, 1 cibuli, 500 g mletého masa, 2 stroužky česneku, 1 lžičku sušeného oregana, 2 lžičky sušené bazalky, 1 konzervu krájených rajčat, 60 ml rajčatového protlaku, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 350 ml mléka, 150 g strouhaného sýra, 800 g brambor, mletou skořici, sůl a olej.
- Ve vetší pánvi na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte utřený česnek a smažte ještě asi minutu. Následně přidejte mleté maso a restujte zhruba 5 minut.
- Poté do pánve přidejte oregano, bazalku a skořici podle chuti. Přilijte rajčata z konzervy, protlak, zakryjte pokličkou a vařte na středním stupni 45 minut.
- Lilky nakrájejte na zhruba 8 milimetrů tenké plátky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem, osolte a dejte péct do trouby na 10 minut.
- Z másla, mouky a mléka připravte bešamel. Do něj následně vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra.
- Uvařenou masovou směs dochuťte solí a pepřem.
- Zapékací mísu vymažte olejem a postupně do ní vrstvěte pečené lilky, tenké plátky brambor a masovou směs - poslední vrstvou bude bešamel.
- Zakryté alobalem pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C 45 minut. Poté alobal odstraňte, posypte zbytkem sýra a pečte již odkryté, dokud nebude mít sýr zlatavou barvu, tedy zhruba 15 minut.
Komentáře