Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Musaka je tradiční pokrm z Blízkého východu a Balkánu. V každé zemi ho však připravují s jinými surovinami a jiným kořením, nejčastěji v něm však najdete mleté maso, sýr, lilek, rajčata a brambory. Vše se společně zapéká v troubě.

Musaka je sice trochu náročnější na přípravu, ale i tak ji zvládne udělat každý začátečník. Receptů najdete nespočet, a tak jich můžete vyzkoušet více a uvidíte, která varianta musaky vám zachutná. My vám v tomto článku představíme musaku řeckou

Jak připravit řeckou musaku

Na 6 porcí řecké musaky budete potřebovat: 2 lilky, 1 cibuli, 500 g mletého masa, 2 stroužky česneku, 1 lžičku sušeného oregana, 2 lžičky sušené bazalky, 1 konzervu krájených rajčat, 60 ml rajčatového protlaku, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 350 ml mléka, 150 g strouhaného sýra, 800 g brambor, mletou skořici, sůl a olej.

  • Ve vetší pánvi na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte utřený česnek a smažte ještě asi minutu. Následně přidejte mleté maso a restujte zhruba 5 minut.
  • Poté do pánve přidejte oregano, bazalku a skořici podle chuti. Přilijte rajčata z konzervy, protlak, zakryjte pokličkou a vařte na středním stupni 45 minut.
  • Lilky nakrájejte na zhruba 8 milimetrů tenké plátky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem, osolte a dejte péct do trouby na 10 minut.
  • Z másla, mouky a mléka připravte bešamel. Do něj následně vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra.
  • Uvařenou masovou směs dochuťte solí a pepřem
  • Zapékací mísu vymažte olejem a postupně do ní vrstvěte pečené lilky, tenké plátky brambor a masovou směs - poslední vrstvou bude bešamel.
  • Zakryté alobalem pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C 45 minut. Poté alobal odstraňte, posypte zbytkem sýra a pečte již odkryté, dokud nebude mít sýr zlatavou barvu, tedy zhruba 15 minut.
Pokud jsme vás tímto receptem navnadili na řeckou kuchyni, níže můžete zhlédnout videorepcet na další, pro Řecko typický pokrm - zeleninový salát se sýrem feta. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli