Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nechat vykapat tvaroh. Jednoduchá rada pro začátečníky
Zdroj: Pixabay, Enotovyj

Někdy koupíme tvaroh, který je řidší, než potřebujeme. Jednoduchým postupem z něj necháme vykapat syrovátku a můžeme použít po libosti, do sladkých i slaných jídel. Často ho používáme na přípravu náplní do koláčů, na ovocné knedlíky nebo na pomazánky.

Na vykapání tvarohu, což uměly už naše babičky, použijeme čisté plátno (utěrka, velký kapesník, kus prostěradla, látkový ubrousek apod.) o rozměrech asi 30x30 cm. Plátno polijeme vroucí vodou, kvůli dezinfekci. Kromě toho budeme potřebovat cedník a nádobku na zachycení syrovátky.

Jak nechat okapat tvaroh

Postup je snadný:

  • Do cedníku rozložíme plátno.
  • Pod cedník dáme nádobku na syrovátku.
  • Cedník na ni položíme nebo zavěsíme.
  • Na plátno vyklopíme tvaroh.
  • Vše vložíme do ledničky a necháme několik hodin (do rána) vykapat.
  • Tvaroh využijeme do pomazánek nebo moučníků.

Syrovátka se hodí jako osvěžující nápoj nebo místo jiné tekutiny při pečení chleba, pečiva či moučníků.

Z domácí Lučiny můžeme připravit pomazánku. Jednou z možností vás provede názorný videorecept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více