Jak připravit ajvar? Uvařte si tradiční balkánskou pochoutku z paprik a rajčat
Ajvar je papriková pochoutka, kterou lze připravit z rajčat, paprik a lilku, na ochucení je skvělý voňavý česnek. Ajvar chutná mírně pikantně. Tato zeleninová směs je velmi oblíbená mezi obyvateli Balkánu.
Ajvar je velmi univerzální pokrm, který můžeme použít jako pomazánku na pečivo k svačině, do omáčky na těstoviny, do základu pod maso či ke grilovaným jídlům. Tato pochutina se připravuje především z paprik, lilku, česneku a chilli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ajvar
Na pochoutku si připravte tyto suroviny:
- Namletou zeleninu vložte do většího hrnce, přidejte vinný ocet, olej, sůl i cukr, a za občasného promíchání vařte na slabém plamenu 5–6 hodin, aby směs dostatečně zhoustla. Ke konci vaření míchejte neustále, aby se směs nepřipálila.
- Hotový ajvar naplňte do skleniček a pevně zavíčkujte. Pro delší trvanlivost sterilujte 20–25 minut při 85 °C.
Připravte si zásobu ajvaru na dlouhé zimní měsíce, vyrobte ho nejlépe z vlastní úrody ze zahrádky. Chutná naprosto dokonale a uvařit s ním pak můžete různé skvělé pokrmy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších receptů na grilované pochoutky. Jak postupovat, aby se nám grilování povedlo
Jak připravit víčka na zavařování? Měli bychom dbát na důslednou hygienu
Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Komentáře