Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory se na našich talířích objevují téměř denně. Obsahují cenné vitamíny a další živiny, avšak je v nich obsažený i solanin, což je látka, která může být ve větším množství zdraví, ale i životu nebezpečná.

Brambory jsou oblíbenou surovinou, jelikož se dají pokaždé připravit na jiný způsob. Jako příloha ve formě smažených hranolků, jako hlavní chod zapečený s jinými ingrediencemi nebo i jako sladký dezert. Proto je nutné vědět, jak nebezpečný solanin z brambor odstranit.

Jak odstranit solanin z brambor

Nejvíce solaninu z brambor odstraníte, budete-li se řídit následujícími radami:

  • Nebezpečí se skrývá zejména v klíčcích brambor. Proto klíčky vždy z brambor odstraňte i s částí hlízy v jejich bezprostředním okolí.
  • Pokud se na bramboře nachází klíčků pouze pár, brambora není seschlá, ale je stále pevná, její konzumace není nebezpečná.
  • Část solaninu také odstraníte, pokud brambory okrájíte. Se slupkou konzumujte pouze nové brambory, které mají slupku nepoškozenou. 
  • Nejezte brambory nazelenalé. Větší množství solaninu se nenachází pouze v zelené části, ale může prostupovat i dál do hlízy. 
  • Při vaření brambor do vody přidejte špetku kmínu. Nejenže kmín příznivě působí na trávení, ale také neutralizuje pachuť solaninu a brambory jsou pak chutnější.
  • Čím déle se brambory skladují, tím více solaninu se v nich skrývá. Zejména pokud jsou skladovány nesprávně, tedy při nevhodné teplotě a v dosahu slunečního svitu.

A jak máte nejraději brambory vy? Pouze vařené s máslem, pečené s kořením nebo jako krémovou kaši? V následujícím videoreceptu můžete zhlédnout další možnost jejich úpravy, kdy se brambory pečou posypané strouhankou. Díky tomu jsou krásně křupavé, tak je určitě vyzkoušejte.

 

Komentáře

Další tipy a triky