Jak odstranit solanin z brambor? Nejvíce ho je v klíčcích, zelených částech a slupce
Brambory se na našich talířích objevují téměř denně. Obsahují cenné vitamíny a další živiny, avšak je v nich obsažený i solanin, což je látka, která může být ve větším množství zdraví, ale i životu nebezpečná.
Brambory jsou oblíbenou surovinou, jelikož se dají pokaždé připravit na jiný způsob. Jako příloha ve formě smažených hranolků, jako hlavní chod zapečený s jinými ingrediencemi nebo i jako sladký dezert. Proto je nutné vědět, jak nebezpečný solanin z brambor odstranit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak odstranit solanin z brambor
Nejvíce solaninu z brambor odstraníte, budete-li se řídit následujícími radami:
- Nebezpečí se skrývá zejména v klíčcích brambor. Proto klíčky vždy z brambor odstraňte i s částí hlízy v jejich bezprostředním okolí.
- Pokud se na bramboře nachází klíčků pouze pár, brambora není seschlá, ale je stále pevná, její konzumace není nebezpečná.
- Část solaninu také odstraníte, pokud brambory okrájíte. Se slupkou konzumujte pouze nové brambory, které mají slupku nepoškozenou.
- Nejezte brambory nazelenalé. Větší množství solaninu se nenachází pouze v zelené části, ale může prostupovat i dál do hlízy.
- Při vaření brambor do vody přidejte špetku kmínu. Nejenže kmín příznivě působí na trávení, ale také neutralizuje pachuť solaninu a brambory jsou pak chutnější.
- Čím déle se brambory skladují, tím více solaninu se v nich skrývá. Zejména pokud jsou skladovány nesprávně, tedy při nevhodné teplotě a v dosahu slunečního svitu.
A jak máte nejraději brambory vy? Pouze vařené s máslem, pečené s kořením nebo jako krémovou kaši? V následujícím videoreceptu můžete zhlédnout další možnost jejich úpravy, kdy se brambory pečou posypané strouhankou. Díky tomu jsou krásně křupavé, tak je určitě vyzkoušejte.
Komentáře