Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levandule je oblíbenou bylinkou především pro svoje omamné aroma, které má pro tělo i mysl zklidňující účinky. Levandulový sirup je velkým lákadlem pro svou jemně fialovou barvu, hodí se k přípravě limonád nebo na ochucení čaje.

Levanduli nepoužíváme pouze do vonných sáčků a k péči o pleť, velké využití má především v kuchyni. Levandulový čaj je vyhledávaný pro zklidňující účinky, květy levandule ozdobí každý dezert a ze sirupu vyrobíte osvěžující limonádu.

Jak připravit levandulový sirup

Z levandulového sirupu vyrobíte snadno osvěžující limonádu, sirupem můžete pokapat lívance či palačinky nebo ho přidat do ovesné kaše.

  1. Na přípravu 1 litru sirupu budete potřebovat tyto suroviny
  2. Nasbíranou levanduli nejprve lehce omyjte a i se stonky mírně nalámejte.
  3. Z vody a cukru svařte sirup a poté jím levanduli zalijte. Takto zalitou levanduli nechte louhovat při pokojové teplotě 24 hodin.
  4. Na druhý den nálev sceďte a několik minut převařte.
  5. Sirup nechte vychladnout a rozlijte ho do čistých připravených sklenic se šroubovacím víčkem. Levandulový sirup udržujte v lednici.

Připravit lahodný a voňavý sirup není vůbec složité, nápomocný vám může být i úvodní videorecept. Kromě sirupu z levandule můžete vyrobit ještě mátový či meduňkový nebo také bezinkový sirup, který má též skvělé léčivé účinky.

 

Komentáře

Další tipy a triky