Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit domácí bezový sirup? Červen je časem pro sběr květů a výrobu léčivého sirupu
Zdroj: Toprecepty-EvaCh

Omamnou vůni květů černého bezu nelze na konci jara přehlédnout. Velká bílá květenství jsou blahodárná pro náš organismus i chuťové buňky. Můžeme je usušit na čaj, nebo z nich připravit léčivý domácí sirup, který přijde vhod do letních limonád.

Bezový nebo bezinkový sirup? Jistě se vám také tyto názvy občas pletou. Obojí je totiž produkt z keře černého bezu. Zatímco bezový sirup je sirup světlé barvy vyrobený z květů, bezinkový sirup je tmavé barvy a vyrobený z plodů černého bezu. My se dnes zaměříme na výrobu bezového sirupu z květů, který má květinovou vůni i chuť a je skvělým nápojem během teplých letních dnů. Zároveň je to výborný pomocník při boji proti nachlazení, rýmě, kašli, nebo zánětu dutin. Připraveným sirupem můžeme sladit čaje a buchty, nebo z něj dělat domácí limonády

Jak udělat bezový sirup

Květy na bezový sirup nasbíráme poměrně snadno a rychle, protože na jednu dávku sirupu nepotřebujeme obrovské množství. Sbíráme je z keřů, které rostou dále od silnice, nejlépe na louce nebo v lese. Čerstvé květy krátce opereme pod studenou vodou, abychom se zbavili co největšího množství hmyzu. Také si dopředu převaříme vodu, aby stihla vychladnout. Poté se pustíme do výroby sirupu

Na 2-3 litry sirupu budeme potřebovat: 30 velkých květů černého bezu, 2 kg cukru krupice, 3 bio citrony, 50 g kyseliny citronové a 2 litry převařené vychladlé vody. 

  1. Květy dáme do většího hrnce a zalijeme převařenou vodou
  2. Přidáme šťávu z jednoho citronu a 2 citrony nakrájené na kolečka. Pokud nemáme bio citrony, raději odstraníme slupku.
  3. Zasypeme kyselinou citronovou, promícháme a necháme 24 hodin louhovat.
  4. Další den přecedíme přes plátýnko a přisypeme cukr
  5. V hrnci zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté ihned plníme do lahví, které skladujeme v chladničce
A jak udělat domácí bezový sirup, to můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. Pokud byste rádi měli jistotu, že vyrobený sirup vydrží i na zimní měsíce, doporučujeme ho v zavařovacích sklenicích při 85 °C zavařit po dobu 20 minut.

Sbíráte také květy černého bezu? Podělte se s námi o vaše nejoblíbenější recepty a tipy do komentářů. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie