Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané kyselé okurky jsou tradiční pochoutka, která se skvěle hodí k pečenému masu, šunkoflekům či k uzenému s bramborovou kaší. Sladko-kyselý nálev je plný koření a předá svou jedinečnou chuť i sterilovaným okurkám.

Nakládané okurky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Receptů na nakládačky je mnoho a každá rodina má zajisté i ten svůj, který si střeží jako poklad. K nakládání vybírejte především mladé okurky, které po zavaření zůstanou krásně křupavé.

Jak připravit nakládané okurky

Recept na znojemské okurky je tak snadný, že se ho nemusí bát ani úplní začátečníci. Jednoduše tak získáte zásobu zavařenin do své spižírny. Z jedné dávky nálevu zalijete přibližně 18–20 sklenic o objemu 0,7 litru.

Na přípravu základní dávky nakládaček budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve všechny suroviny na nálev svařte a poté nálev nechte vychladnout.
  2. Omyté okurky rovnejte do zavařovacích sklenic, které budete prokládat koprem, na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí.
  3. Poté všechny sklenice zalijte vychladlým nálevem.
  4. Nyní pečlivě otřete do sucha všechny okraje sklenic a pevně zavíčkujte.
  5. Sklenice s okurkami sterilujte 8 minut při 80 °C. Pečlivě hlídejte čas, aby nebyly okurky příliš měkké.
  6. Po zavaření můžete na pár minut otočit sklenice dnem vzhůru.

Zavařování okurek není vůbec složité a pokud s postupem zatím nemáte zkušenost, tento rychlý videonávod vás provede přípravou krok za krokem. Stejný nálev můžete využít také k zavařování paprik, kozích rohů či nakrájených hříbků.

Přejeme pěknou okurkovou sezonu.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli