Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská polévka se těší největší oblibě u našich nejmenších, a to především proto, že je nasládlá a její součástí bývá chutné kapání, rýže nebo nudličky. Jak ji snadno a rychle připravit, vám nyní poradíme.

Rajskou polévku můžete připravit hned několika způsoby - z čerstvých rajčat, z pasírovaných rajčat nebo protlaku, ale také naředěním rajské omáčky, které by nebylo dostatek pro všechny. To vše z ní dělá chutnou polévku mnoha podob.

Jak připravit rajskou polévku z protlaku

Na čtyři porce rychle připravené (a přesto chutné) rajské polévky budete potřebovat 1 litr vody, 140 g rajského protlaku, 1 menší cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci másla, 1 bobkový list, 1 špetku tymiánu (nemusí být), 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 hřebíček, sůl, pažitku či petrželku na zdobení a cukr k dochucení.

  1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte do něj lžíci cukru a nechte pozvolna zkaramelizovat.
  2. Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte, přidejte do karamelu a orestujte.
  3. Poté cukrovou směs s cibulí krátce osmahněte, přidejte rajčatový protlak a zalijte vývarem, případně vodou.
  4. Do základu polévky přidejte koření v sáčku (abyste ho poté nemuseli v polévce hledat) a nechte alespoň 20 minut provařit.
  5. Připravte kapání z hladké mouky, vejce, soli a špetky pepře. Všechny suroviny dobře promíchejte a vzniklé těstíčko pasírujte přes cedník či haluškovač do hotové, ale stále vroucí polévky.
  6. Polévku s kapáním provařte po dobu zhruba 3 minut, dochuťte solí a cukrem podle chuti a následně servírujte ozdobenou čerstvou zelenou natí.

Tip: Chcete-li chuť rajské polévky ozvláštnit, povařte v ní kousek celé skořice.

Díky použití rajčatového protlaku se doba přípravy o poznání zkrátí. Rajská polévka se hodí k obědu, ale také k večeři - je skvěle sytá a přitom není těžká. Její přípravu můžete zhlédnout v názorném videoreceptu z naší dílny, přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky