Jak uvařit švestková povidla? Zpracujte úrodu švestek na sladkou lahůdku
I jen jedna lžička švestkových povidel nám dokáže připomenout chuť babiččiny kuchyně. Bez povidel si neumíme představit tradiční koláčky nebo také kynuté knedlíky. Povidla jsou skvělá i ke snídani namazaná na pečivu.
Povidla se připravují ideálně ze zralého až přezrálého ovoce, které se provařuje až do zhoustnutí. Švestková povidla jsou trvanlivá a uskladněná vydrží minimálně jeden rok. Povidla můžete připravovat i z jiných druhů ovoce, například z hrušek či jablek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit švestková povidla
Na přípravu povidel budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve vypeckujte švestky a rozpůlené nasypejte do hlubšího plechu, který je vyložený pečicím papírem.
- Švestky zasypejte cukrem, zalijte citrónovou šťávou nebo octem a nechte uležet 12–24 hodin.
- Plech vložte do trouby vyhřáté na 250 °C a pečte asi hodinu. Poté zmírněte teplotu na 150 °C a pečte další 4 hodiny. Švestky není třeba míchat.
- Po dopečení nechte švestky zchladnout a rozmixujte je tyčovým mixérem, případně šťouchadlem na brambory.
- Pokud nejsou povidla dostatečně tuhá, přesuňte je do kastrolu a na mírném ohni za občasného promíchání vařte do zhoustnutí.
- Horká povidla naplňte do čistých a suchých sklenic, na každý povrch povidel nalijte lžíci rumu.
- Hrdla sklenic důkladně očistěte a zavíčkujte. Poté skleničky obraťte na 5 minut dnem vzhůru.
Pojďte si připravit pečená švestková povidla, která využijete jako náplň do koláčů, buchet či knedlíků. S přípravou vám krok za krokem napomůže snadný videonávod. Napište nám do komentáře, jak se vám povidla povedla.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře