Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I jen jedna lžička švestkových povidel nám dokáže připomenout chuť babiččiny kuchyně. Bez povidel si neumíme představit tradiční koláčky nebo také kynuté knedlíky. Povidla jsou skvělá i ke snídani namazaná na pečivu.

Povidla se připravují ideálně ze zralého až přezrálého ovoce, které se provařuje až do zhoustnutí. Švestková povidla jsou trvanlivá a uskladněná vydrží minimálně jeden rok. Povidla můžete připravovat i z jiných druhů ovoce, například z hrušek či jablek.

Jak uvařit švestková povidla

Povidla pečená v troubě jsou sametově hladká a voní jemně po rumu. Podle své chuti můžete přidat také skořici, hřebíček či badyán.

Na přípravu povidel budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve vypeckujte švestky a rozpůlené nasypejte do hlubšího plechu, který je vyložený pečicím papírem.
  2. Švestky zasypejte cukrem, zalijte citrónovou šťávou nebo octem a nechte uležet 12–24 hodin.
  3. Plech vložte do trouby vyhřáté na 250 °C a pečte asi hodinu. Poté zmírněte teplotu na 150 °C a pečte další 4 hodiny. Švestky není třeba míchat.
  4. Po dopečení nechte švestky zchladnout a rozmixujte je tyčovým mixérem, případně šťouchadlem na brambory.
  5. Pokud nejsou povidla dostatečně tuhá, přesuňte je do kastrolu a na mírném ohni za občasného promíchání vařte do zhoustnutí.
  6. Horká povidla naplňte do čistých a suchých sklenic, na každý povrch povidel nalijte lžíci rumu.
  7. Hrdla sklenic důkladně očistěte a zavíčkujte. Poté skleničky obraťte na 5 minut dnem vzhůru.

Pojďte si připravit pečená švestková povidla, která využijete jako náplň do koláčů, buchet či knedlíků. S přípravou vám krok za krokem napomůže snadný videonávod. Napište nám do komentáře, jak se vám povidla povedla.

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli