Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí čokoláda je na výrobu velmi snadná a její chuť za tu práci rozhodně stojí. Postačí vám na ni pouze základní suroviny jako je kakao, cukr a tuk. Ozdobit ji můžete drcenými oříšky nebo také ovocem sušeným mrazem.

Čokoládu připravíme jednoduše ze sypkých surovin - cukru, kakaa, mouky a ve spojení s tukem vznikne čokoládová směs, kterou plníme do formiček různých tvarů či vánočních motivů. Po ztuhnutí v chladu získáme lahodné bonbonky.

Jak udělat vánoční čokoládu

Inspirujte se rodinným receptem od prababičky, jak připravit báječnou čokoládu. Podle chuti můžete přidat dovnitř i ozdobit povrch čokolády drcenými oříšky. Budete potřebovat tyto suroviny: 250 g 100% rostlinného tuku, 250 g cukru moučky, dále 100 g kakaa, 100 g hladké mouky, 1 lžíci solamylu a 1 vanilkový cukr.

  1. Nejprve připravte vodní lázeň, ve které rozpustíte rostlinný tuk.
  2. Mezitím smíchejte v míse dohromady všechny sypké suroviny.
  3. Do rozpuštěného tuku vmíchejte na několik etap sypkou směs, a to za stálého míchání metličkou, aby nevznikly nevzhledné hrudky.
  4. Čokoládu provařujte do zhoustnutí, směs byla měla být dostatečně hustá, aby šla nalít do formiček.
  5. Nyní máte možnost do směsi přidat nadrcené oříšky nebo ponechat čistou čokoládu.
  6. Čokoládu naplňte do formiček různých motivů a vložte do lednice vychladit. Ztuhlé bonbonky čokolády vyklepejte z formiček a uložte do krabičky, kterou uskladníte v lednici.

Čokoláda o Vánocích hraje velkou roli, nejen jako laskomina, ale i v podobě čokoládové polevy, kterou využíváme ke zdobení upečeného cukroví. Jak připravit rychlou polevu poradí videorecept:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky