

Zavařená červená řepa
Suroviny
- 9 kg červené řepy
- 2 větší kořeny křenu
- 1 litr vody
- 750 ml vinného octa (bílý, červený, nebo kombinace)
- 1,75 sáčku DEKO
- 380 g cukru
- fenykl
Postup přípravy receptu
Nejprve si uvařím celé řepy, cca 10-15 minut, dle velikosti.
Zásadně neloupu! Nakrouhám na struhadle či robotu řepu a mezitím také křen (nahrubo). Řádně promíchám. Přidám DEKO, cukr, vodu, ocet a případně fenykl, znova pořádně promíchám, aby se DEKO a cukr rozpustil.
Plním do sklenic a steriluji na 80-85°C cca 10-15 min, dle velikosti sklenic.
Poznámka od kuchařky
Řepa je výborná, křupavá, letos jsem dělala již 2 várky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zavařená červená řepa
-
Zdeněk (neregistrovaný/á): pro myslíš, že je to blbost? já to takto dělám několik let a mou řepu všichni milovníci řepy jen chválí. Já prostě řepu nikdy neloupu, ani vařenou, ani pečenou, ani řepu pro odšťavnění, stejně jako např. jablka, mrkev apod.
-
Neloupat řepu před krájením,nebo strouháním je blbost.
-
cathleen: děkuji za upozornění, jasně, že ocet mi úplně vypadl z receptu! opravuji :o)
-
sarkap (Šárka Procházková): Šári, nedáváš žádný ocet?
-
Řepu s křenem jsem kdysi také zavařovávala - je to výborné. Četla jsem, že před vařením se řepa nemá loupat ani uřezávat kořínek - během vaření by pak prý vyteklo hodně šťávy.
-
Díky za recept, právě mají řepu všude v akci a tak si jí zítra koupím a zavařím podle vás. Jen pro upřesnění: Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)