Mák je olejnatá rostlina s vyššími nároky na správné skladování
Mák setý potravinářský patří mezi superpotraviny. Pěstuje a používá se do pokrmů převážně ve střední Evropě. Ve zbytku světa se pěstuje mák technický, kterým někteří prodejci ten potravinářský pančují.
Nejvýznamnější složkou máku je vápník a nenasycené mastné kyseliny, proto je pokládán za velmi zdravou potravinu. Doporučujeme kupovat mák přímo u pěstitele nebo spolehlivého obchodníka. Spolehlivější je kupovat mák celý, u kterého vidíte na první pohled, zda nebyl částečně nahrazen levným technickým (ten má rezavá semena a je hořký). Z tohoto důvodu je nejméně spolehlivé kupovat mák mletý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uskladnit mák
Protože mák často žlukne vlivem nesprávného zacházení (v teple se zkazí tuk, který je v něm obsažen), uchováváme ho jako naše babičky v chladné místnosti (sklep nebo spíž) v sáčku z hustého plátna nebo ve sklenicích s dobře těsnícím víčkem. Menší množství máku snadno uskladníme v nejspodnějším patře ledničky. Zde vydrží bez úhony i rok. Mák meleme jen v množství pro okamžitou spotřebu a zbytek pomletého máku raději zamrazíme.
Jako inspiraci jsme pro vás natočili videorecept na makovou nádivku, která se používá do koláčů, závinů i buchet. Je velmi chutná a mnozí z nás ji mají ze všech nádivek nejraději.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře