Jak smažit kapra? 5 kroků k dokonale propečené rybě s křupavou kůrkou
Smažený kapr s bramborovým salátem je oblíbeným pokrmem na štědrovečerním stole v mnoha rodinách. Jeho příprava nás však může pěkně potrápit. Poradíme vám, jak docílit propečeného kapra se zlatavou a křupavou kůrkou.
Před Vánocemi můžeme sehnat čerstvého kapříka skoro na každém rohu. Odvážnější jistě zvolí celého kapra, nicméně k dostání jsou i přímo naporcované filety. Na štědrovečerní stůl kapra obalujeme v trojobalu a poté smažíme dozlatova. Podáváme ho s tradičním bramborovým salátem a zdobíme kolečkem citronu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak smažit kapra v trojobalu
S přípravou smaženého kapra je třeba začít s dostatečným předstihem. Často se totiž kapří filety nakládají přes noc do mléka, čímž zmírníme rybí a "bahnité" aroma. A jak dále postupovat?
- Kapra naporcujte na filety nebo podkovy. Jednoduchým trikem můžete filety rovnou zbavit i kostí.
- Připravené rybí porce osušte papírovou utěrkou a dobře osolte z obou stran. Nechte v chladu pár minut odležet, aby se sůl vsákla do masa.
- Připravte si na trojobal tři misky. Do první dejte mouku, do druhé rozšlehejte vejce a do třetí vsypte strouhanku, nejlépe čerstvě namletou. Kapra obalte nejdříve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte dostatečné množství ideálně rostlinného oleje - ryba musí plavat - a osmažte kapra z obou stran dozlatova. Během smažení můžete kapra přelévat rozpáleným olejem, bude tak křehčí a zlatavější.
- Po usmažení nechte kapra okapat na papírové utěrce nebo ubrousku.
Vánočního smaženého kapra retro si můžete udělat podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře