Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený kapr s bramborovým salátem je oblíbeným pokrmem na štědrovečerním stole v mnoha rodinách. Jeho příprava nás však může pěkně potrápit. Poradíme vám, jak docílit propečeného kapra se zlatavou a křupavou kůrkou.

Před Vánocemi můžeme sehnat čerstvého kapříka skoro na každém rohu. Odvážnější jistě zvolí celého kapra, nicméně k dostání jsou i přímo naporcované filety. Na štědrovečerní stůl kapra obalujeme v trojobalu a poté smažíme dozlatova. Podáváme ho s tradičním bramborovým salátem a zdobíme kolečkem citronu. 

Jak smažit kapra v trojobalu

S přípravou smaženého kapra je třeba začít s dostatečným předstihem. Často se totiž kapří filety nakládají přes noc do mléka, čímž zmírníme rybí a "bahnité" aroma. A jak dále postupovat? 

  1. Kapra naporcujte na filety nebo podkovy. Jednoduchým trikem můžete filety rovnou zbavit i kostí
  2. Připravené rybí porce osušte papírovou utěrkou a dobře osolte z obou stran. Nechte v chladu pár minut odležet, aby se sůl vsákla do masa. 
  3. Připravte si na trojobal tři misky. Do první dejte mouku, do druhé rozšlehejte vejce a do třetí vsypte strouhanku, nejlépe čerstvě namletou. Kapra obalte nejdříve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance. 
  4. Na pánvi rozehřejte dostatečné množství ideálně rostlinného oleje - ryba musí plavat - a osmažte kapra z obou stran dozlatova. Během smažení můžete kapra přelévat rozpáleným olejem, bude tak křehčí a zlatavější. 
  5. Po usmažení nechte kapra okapat na papírové utěrce nebo ubrousku. 

Vánočního smaženého kapra retro si můžete udělat podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky