Jak udit maso v udírně? Máme pro vás 7 užitečných rad k přípravě lahodné pochoutky
Uzení masa či jiných pochoutek má po světě dlouholetou tradici, jedná se o skvělý způsob, jak uchovávat maso pomocí kouře. Navíc není nad kousek voňavé uzeniny, která pokrmům dodá nenapodobitelnou vůni i chuť.
Při výběru surovin se nemusíte omezovat pouze na vepřové maso, voňavým kouřem lze udit sýry, drůbež, ryby nebo uzenářské výrobky, a to zejména klobásy, salámy a špekáčky. Abyste zvládli připravit výtečné uzené maso, bude potřeba dodržet několik osvědčených rad a zásad.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udit maso
S dávkou trpělivosti a cennými radami připravíte dokonalé uzené maso, které potěší každého milovníka masných výrobků:
- Důležitým krokem je naložení masa do soli a koření k získání báječné chuti. Sůl je navíc konzervantem, který zabraňuje kažení masa.
- Před uzením maso opláchněte od solného nálevu a důkladně osušte. Kousky masa byste neměli nikdy udit vlhké.
- Předem si promyslete, jestli budete maso udit pomocí teplého nebo studeného kouře. V případě teplého kouře je třeba dbát na předem dostatečně vyhřátou udírnu - na 70–80 °C.
- Průběh uzení masa pravidelně kontrolujte. Jakmile uslyšíte syčet maso, je v udírně velké teplo, které může vést k vysušování masa.
- Přirozenou chuť masa může také negativně ovlivňovat příliš mnoho kouře. Takové kousky masa mohou pak chutnat nahořkle.
- Chuť uzených výrobků zásadně ovlivňuje dokonce i výběr dřeva. Nejlepší volbou je dobře vysušený dub či buk, také ořech, švestka a třešeň. Vyhýbejte se naopak jehličnanům, meruňce a broskvoni.
- Hotové kousky uzeného masa poznáte nejlépe podle sytě růžové barvy v celém řezu a příjemné kouřové vůně, bez náznaku hořkosti či zápachu.
Z vyuzeného vepřového kolena snadno připravíte dokonalou pečínku, kterou oslníte každého strávníka. Na závěr vám snadný videonávod prozradí, jak koleno připravit krok za krokem. Napište nám do komentáře, jak se vám povedlo.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře