Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky, nazývané také podkovy, patří mezi tradiční sladké pečivo, které se s oblibou připravuje v období svátku svatého Martina. Nejčastěji se plní ořechovou náplní, mákem, tvarohem nebo i povidly.

Martinské podkovy jsou oblíbeným sladkým moučníkem, který pečeme z kynutého nebo tvarohového těsta. Rohlíčky jsou zahnuté do tvaru podkovy, díky tomu také získaly svůj název a skvěle se hodí na podzimní sváteční stůl.

Jak tvarovat svatomartinské podkovy

Popíšeme několik snadných kroků, jak jednoduše vytvarovat těsto do tradičních podkov:

  1. Nejprve připravte těsto na rohlíčky, které rozdělíte na stejně velké bochánky.
  2. Každý bochánek těsta vyválejte do tvaru kruhu.
  3. Vyválený kruh těsta nyní rozdělte pomocí nože či rádýlka do tvaru hvězdice, díky čemuž vznikne 6-8 stejných trojúhelníků.
  4. Na nejširší stranu trojúhelníku položte ořechovou náplň a pravý i levý roh mírně ohněte, aby náplň při pečení nevytekla.
  5. Nyní můžete nejširší část těsta přehnout přes náplň a postupně srolovat jako rohlíček.
  6. Špička těsta by měla vždy končit pod rohlíčkem, aby se během pečení nerozbalil.
  7. Na závěr rohlíčky vytvarujte mírným stočením okrajů, aby vznikl tvar podkovy.
  8. Svatomartinské podkovy pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte péct do trouby.

Oživte ve svém domově tuto sladkou tradici a upečte svatomartinské podkovy s pomocí snadného videonávodu. V tomto receptu můžete vyzkoušet nekynuté tvarohové těsto, ze kterého budou rohlíčky báječně křehké a vláčné.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli