Jak tvarovat svatomartinské podkovy? S jednoduchým návodem budou vypadat dokonale
Svatomartinské rohlíčky, nazývané také podkovy, patří mezi tradiční sladké pečivo, které se s oblibou připravuje v období svátku svatého Martina. Nejčastěji se plní ořechovou náplní, mákem, tvarohem nebo i povidly.
Martinské podkovy jsou oblíbeným sladkým moučníkem, který pečeme z kynutého nebo tvarohového těsta. Rohlíčky jsou zahnuté do tvaru podkovy, díky tomu také získaly svůj název a skvěle se hodí na podzimní sváteční stůl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat svatomartinské podkovy
Popíšeme několik snadných kroků, jak jednoduše vytvarovat těsto do tradičních podkov:
- Nejprve připravte těsto na rohlíčky, které rozdělíte na stejně velké bochánky.
- Každý bochánek těsta vyválejte do tvaru kruhu.
- Vyválený kruh těsta nyní rozdělte pomocí nože či rádýlka do tvaru hvězdice, díky čemuž vznikne 6-8 stejných trojúhelníků.
- Na nejširší stranu trojúhelníku položte ořechovou náplň a pravý i levý roh mírně ohněte, aby náplň při pečení nevytekla.
- Nyní můžete nejširší část těsta přehnout přes náplň a postupně srolovat jako rohlíček.
- Špička těsta by měla vždy končit pod rohlíčkem, aby se během pečení nerozbalil.
- Na závěr rohlíčky vytvarujte mírným stočením okrajů, aby vznikl tvar podkovy.
- Svatomartinské podkovy pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte péct do trouby.
Oživte ve svém domově tuto sladkou tradici a upečte svatomartinské podkovy s pomocí snadného videonávodu. V tomto receptu můžete vyzkoušet nekynuté tvarohové těsto, ze kterého budou rohlíčky báječně křehké a vláčné.
Komentáře