Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnali jste už ajvar? Je to balkánská pochoutka z kápií, lilku a česneku, která je nesmírně univerzální. Využijeme ji jako pomazánku na topinky, základ na pizzu, dip k masu a sýrům i jako omáčku na špagety.

Ajvar je hustá zeleninová směs kombinující hned několik chutí - sladkou, kyselou i pikantní, kterou můžeme vynechat a připravit si jemnou variantu ajvaru. Běžně ho lze koupit v obchodě, ale věřte, že domácí je nejen levnější, ale také daleko chutnější. Tradičně se ajvar zavařuje, čímž si tuto koncentrovanou chuť léta můžeme vychutnávat po celý rok. 

Jak udělat ajvar

Základem lahodného ajvaru je pečení nebo grilování zeleniny, čímž docílíme nasládlé a bohaté chuti. Delší čas vyžaduje následné vaření zeleniny, aby se odpařila tekutina a směs zhoustla. Příprava je možná časově náročnější, ale rozhodně stojí za to. A jak na to? 

  • Na domácí ajvar potřebujete: 1 větší lilek, 6–8 červených paprik, 1 chilli papričku (lze vynechat), 5 stroužků česneku, 50 ml rostlinného oleje, 0,5–1 lžíci vinného octa a podle chuti sůl. 
  1. Lilek omyjte, osušte, rozkrojte podélně na poloviny a dužinu nakrojte do mřížky. Poté ho pomažte trochou oleje a dejte na plech vyložený pečicím papírem
  2. K lilku přidejte omyté celé papriky a dejte péct do rozehřáté trouby při teplotě 200 °C, dokud lilek nezhnědne a na paprikách se nevytvoří černé "puchýřky". Můžete průběžně otáčet. 
  3. Po upečení papriky zbavte slupky a jádřince, lilku vydlabejte dužinu. Obojí drobně nasekejte nebo umelte pomocí masového mlýnku. 
  4. Směs dejte do hrnce, přilijte olej, ocet a podle chuti sůl a nasekanou chilli papričku. 
  5. Vařte na slabém plamenu za průběžného míchání bez poklice asi 2–3 hodiny do zhoustnutí
  6. Přidejte utřený česnek a nechte ještě 5 minut vařit. Podle chuti můžete případně dochutit znova solí a octem. 
  7. Pokud byste chtěli mít hladkou konzistenci, rozmixujte tyčovým mixérem
  8. Ajvar nalijte do čistých sklenic a sterilujte při 85 °C asi 20 minut

Tip: Ajvar si můžete zavařit i bez zavařovacího hrnce, a to jednoduše v obyčejné troubě

Oblíbili jste si zeleninové pomazánky? Vyzkoušejte cuketovou pomázanku na topinky, kde zužitkujete papriky i cukety a po zavaření ji budete mít vždy po ruce. S přípravou pomůže náš videonávod

Komentáře

Další tipy a triky