Jak udělat ajvar? Snadný recept na dokonalý balkánský dip z pečené zeleniny
Ochutnali jste už ajvar? Je to balkánská pochoutka z kápií, lilku a česneku, která je nesmírně univerzální. Využijeme ji jako pomazánku na topinky, základ na pizzu, dip k masu a sýrům i jako omáčku na špagety.
Ajvar je hustá zeleninová směs kombinující hned několik chutí - sladkou, kyselou i pikantní, kterou můžeme vynechat a připravit si jemnou variantu ajvaru. Běžně ho lze koupit v obchodě, ale věřte, že domácí je nejen levnější, ale také daleko chutnější. Tradičně se ajvar zavařuje, čímž si tuto koncentrovanou chuť léta můžeme vychutnávat po celý rok.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat ajvar
Základem lahodného ajvaru je pečení nebo grilování zeleniny, čímž docílíme nasládlé a bohaté chuti. Delší čas vyžaduje následné vaření zeleniny, aby se odpařila tekutina a směs zhoustla. Příprava je možná časově náročnější, ale rozhodně stojí za to. A jak na to?
- Na domácí ajvar potřebujete: 1 větší lilek, 6–8 červených paprik, 1 chilli papričku (lze vynechat), 5 stroužků česneku, 50 ml rostlinného oleje, 0,5–1 lžíci vinného octa a podle chuti sůl.
- Lilek omyjte, osušte, rozkrojte podélně na poloviny a dužinu nakrojte do mřížky. Poté ho pomažte trochou oleje a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- K lilku přidejte omyté celé papriky a dejte péct do rozehřáté trouby při teplotě 200 °C, dokud lilek nezhnědne a na paprikách se nevytvoří černé "puchýřky". Můžete průběžně otáčet.
- Po upečení papriky zbavte slupky a jádřince, lilku vydlabejte dužinu. Obojí drobně nasekejte nebo umelte pomocí masového mlýnku.
- Směs dejte do hrnce, přilijte olej, ocet a podle chuti sůl a nasekanou chilli papričku.
- Vařte na slabém plamenu za průběžného míchání bez poklice asi 2–3 hodiny do zhoustnutí.
- Přidejte utřený česnek a nechte ještě 5 minut vařit. Podle chuti můžete případně dochutit znova solí a octem.
- Pokud byste chtěli mít hladkou konzistenci, rozmixujte tyčovým mixérem.
- Ajvar nalijte do čistých sklenic a sterilujte při 85 °C asi 20 minut.
Tip: Ajvar si můžete zavařit i bez zavařovacího hrnce, a to jednoduše v obyčejné troubě.
Oblíbili jste si zeleninové pomazánky? Vyzkoušejte cuketovou pomázanku na topinky, kde zužitkujete papriky i cukety a po zavaření ji budete mít vždy po ruce. S přípravou pomůže náš videonávod.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře