Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukeťák (nebo také cuketová sekaná) je oblíbeným jídlem ze strouhaných cuket a několika dalších surovin. Příprava je poměrně jednoduchá, ale chuť výborná. Směs na cukeťák výtečně doplňuje strouhaný sýr a často se přidávají také nadrobno nakrájené uzeniny. Cukeťák dobře ochuťte a upečte pěkně dozlatova.

Cukeťák je výtečné jídlo, které se hodí k obědu pro rodinu nebo do krabičky na výlet. Velký plech cukeťáku je výborným pohoštěním pro návštěvu. Na cukeťák použijte mladé cukety, ale využít můžete i ty přerostlé, jen je musíte předem oloupat a zbavit tuhých semen.

Jak udělat cukeťák s uzeninou

Na 1 plech cukeťáku z úvodního videa si připravte 600 g nastrouhané cukety, 1 cibuli, 1 hrnek nastrouhaného sýru, 1 hrnek strouhanky, 1/4 hrnku oleje, 1/2 hrnku nasekané petrželové natě, 4 vajíčka, 200 g měkkého salámu, 100 g anglické slaniny (nebo uzeného), 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 lžičky Vegety, majoránku a mletý pepř.

  1. Pokud je cuketa už větší a má tuhou slupku a pevná semínka, oloupejte ji a zbavte vnitřku, ale mladou cuketu loupat nemusíte
  2. Oloupejte cibuli a společně se sýrem ji nastrouhejte. 
  3. Cuketu nastrouhejte a nechte ji pustit přebytečnou vodu, tu pak vymačkejte a smíchejte ji s cibulí a sýrem.
  4. Salám nakrájejte na malé kostičky.
  5. Do mísy dejte strouhanku a kypřicí prášek, společně je promíchejte.
  6. Přidejte olej, petržel, vejce, salám (případně i slaninu) a připravenou zeleninu se sýrem.
  7. Směs ochuťte Vegetou, majoránkou, solí a pepřem, vše společně dobře promíchejte.
  8. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem. Na připravený plech nalijte těsto.
  9. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C až dozlatova.
  10. Cukeťák výborně chutná teplý třeba s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, ale pochutnáte si i na studeném s chlebem.
  11. Tip: Upečený a vychladlý cukeťák nakrájejte a zmrazte ve vhodné krabičce. Využijte podle potřeby, až budete potřebovat mít rychle uvařeno, ale nebudete mít zrovna čas vařit.

Jak udělat cukeťák pro vegetariány

Na 1 plech cukeťáku si připravte 1 kg strouhané cukety, 4 strouhané mrkve, 4 nakrájené cibule, 4 vejce, 20 dkg strouhaného Eidamu, 1 prášek do pečiva, 2 hořčičné sklenky dětské krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 2 dcl oleje, hrstku jemně nakrájené naťové petržele. Dále přidejte sůl, vegetu a utřený česnek.

Všechny suroviny smíchejte a postupujte jako u předchozího receptu.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli