Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší pečenou kachnu připravíme podle osvědčených receptů. Podáváme ji se zelím a  s houskovým nebo bramborovým knedlíkem
Top recepty

Pečená kachna se v mnoha domácnostech připravuje jako tradiční sváteční pokrm. Podává se obvykle s knedlíkem a zelím, často kysaným. Protože kachnu pečeme pouze zřídka a zkušeností máme méně, může se stát, že chuť hotového masa není taková, jak jsme si představovali.

Proto se vyplatí sáhnout po osvědčeném a spolehlivém receptu, aby se nám maso opravdu povedlo. Významným přínosem receptů našich čtenářů je, že pod mnohými z nich se rozvíjí zajímavé diskuze těch, kteří píší své zkušenosti s konkrétním jídlem - co se jim při vaření povedlo, co si trochu upravili, případně co dělají jinak. Rady nám pomohou uvařit jídlo bezchybně.

Kachna pečená v troubě

Upečená kachna nesmí být vysušená, navzdory dlouhému pečení. Maso by mělo zůstat šťavnaté, s chutnou kůrčičkou. Pečení bude rychlejší, pokud maso nejprve rozporcujeme. 

  • Omytou kachnu, osolenou a pokmínovanou uvnitř i na povrchu, vložíme do pekáče prsíčky dolů.
  • Přidáme 1,5 dcl vody, zakryjeme horním víkem pekáče (nebo alobalem) a v předehřáté troubě pečeme při teplotě asi 200 °C, během pečení průběžně poléváme.
  • Asi po hodině kachnu otočíme a znovu zavřeme víkem. Během pečení opět poléváme výpekem nebo vodou.
  • Po další hodině kachnu ještě jednou otočíme a již odkrytou dopečeme tak, aby se vytvořila kůrčička.

Je libo pomalu pečenou kachnu?

Délka pečení je závislá na zvolené teplotě a velikosti drůbeže.

  • Kachnu omyjeme, osolíme a okmínujeme.
  • Vložíme ji do suchého pekáče, který uzavřeme.
  • Při teplotě 120 °C ji pečeme 4,5 hodiny bez podlévání a otevírání trouby i pekáče.
  • Některé recepty počítají s nižší teplotou při pečení, které pak trvá výrazně déle, třeba celou noc.
  • Poté teplotu zvýšíme na 200 °C, odkryjeme a dopečeme ještě asi 20 minut kvůli křupavé kůrčičce.
  • Výsledkem bude jemné a velmi dobře propečené maso.

Kachna plněná nádivkou

Kachnu můžeme naplnit ochucenou nádivkou z nakrájené housky, vajec a mléka. Můžeme přidat nadrobno nakrájenou petrželku, uzeninu a kachní játra. Nadívanou kachnu podáváme např. s rýží nebo s bramborami.

Podle následujícího receptu, který je časově méně náročný, připravíme pečená kachní stehna s červeným zelím a s bramborovým knedlíkem. Stehna budou rychleji upečená než celá kachna, zelí použijeme sterilované. Postup receptu nám ukáže názorné video:

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky