Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velká úroda hrušek některých odrůd nevydrží dlouho a začíná se kazit. Tomu je potřeba předejít. Mrazničky jsou na podzim už plné, sušičky suší ostošest, ale stejně zbývá ovoce, které je potřeba zpracovat. Vyzkoušejte s námi hrušková povidla, která mají úžasnou chuť, ale není v nich žádný cukr.

Hrušky se vyznačují lahodně sladkou chutí a povidla, z nich připravená, se skvěle hodí na koláče nebo na oblíbené frgály. Natočili jsme pro vás videorecept, který vás provede celým postupem přípravy hruškových povidel. Výsledkem bude dobrota, která sice neobsahuje žádný přidaný cukr, ale přitom vydrží více let.

Jak udělat hrušková povidla

Na výrobu povidel podle úvodního videa potřebujete jedinou surovinuhrušky. Nejlepší jsou dobře vyzrálé a hodně sladké. Všem nakaženým nebo nahnilým kusům se ale vyhněte, ty patří na kompost.

  1. Umyté hrušky rozčtvrťte, odstraňte stopku, zbytek okvětí a jádřinec. Slupku ponechte. Podívejte se na videonávod, který vám ukáže, jak očistit hrušky a připravit je na další zpracování.
  2. Tip 1: Na povidla doporučujeme používat hrušky, které nejsou příliš šťavnaté. Máslovky v sobě mají hodně šťávy, kterou je potřeba během dušení odebírat.
  3. Hrušky dejte na pekáč nebo do širšího hrnce, který je vhodný do trouby, a přikryjte pokličkou. Nádoba by měla být zcela plná.
  4. V troubě hrušky duste při teplotě 180 °C po dobu cca 2–4 hodiny.
  5. Během dušení hrušky několikrát promíchejte. Skutečná délka dušení závisí na množství a šťavnatosti hrušek. Hrušky se vydusí přibližně na polovinu.
  6. Po upečení nechte hrušky vychladnout a pak je pomelte na masovém mlýnku. 
  7. Poté hrušky plňte do sklenic, kterým otřete hrdla a uzavřete je víčkem, nejlépe šroubovacím
  8. Tip 2: Sklenice by měly být předem vypařené v troubě a vysušené. Víčka doporučujeme před uzavřením vypláchnout trochou alkoholu a vytřít suchým ubrouskem.
  9. Naplněné sklenice sterilujte po dobu 45 minut od bodu varu. Mohlo by vás zajímat, jak zavářet v obyčejném hrnci.

Povidla spolehlivě vydrží i tři roky. Uchovávejte je ve spíži a podle potřeby používejte. Hodí se do koláčů a dalších moučníků, můžete je před použitím přisladit a ochutit vanilkovým cukrem, případně špetkou mletého badyánu a skořice. Chutnají na palačinkách a pečivu, můžete je přidávat do jogurtu i použít k doslazení ovesné kaše.

Komentáře

Další tipy a triky