Jak udělat lečo s klobásou? Zpracujte úrodu zeleniny do osvědčené letní klasiky
Lečo k nám docestovalo z Maďarska a je neodmyslitelně spjaté s letní sezónou, kdy jsou rajčata a papriky nejchutnější. Zároveň je to pokrm velmi jednoduchý a se správným dochucením a voňavou klobáskou si na něm pochutná celá rodina.
Léto bez leča by nebylo to pravé. Díky klobásce navíc tato oblíbená zeleninová směs získá chuť i aroma a zasytí i mužské strávníky. K leču je nejlepší podávat krajíc čerstvého chleba, ale můžeme zvolit i těstoviny. A nezapomeňte, že přebytek leča (bez uzeniny) můžeme i zavařit a mít jako hotovku kdykoliv po ruce během dlouhé zimy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat lečo s klobásou
Základem leča jsou rajčata, papriky a cibule v takovém poměru, aby vznikla hustá směs. Lečo můžeme jednoduše zahustit přidáním rozšlehaných vajec nebo rajčatového protlaku. Klobáska navíc dodá jídlu ten správný šmrnc. A jak na to?
- Na lečo s klobásou potřebujete: 3 lžíce sádla, větší cibuli, stroužek česneku, 2 lžíce sladké mleté papriky, 5 čerstvých paprik, 500 g rajčat, 0,5 lžičky soli, mletý pepř, plechovku rajského protlaku (170 g), 500 g klobásky nebo uzeniny a 3 vejce.
- Rajčata oloupejte a společně s omytými paprikami pokrájejte na menší kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a utřete, pro správnou chuť leča není nutný.
- Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a zpěňte nakrájenou cibuli.
- Poté přidejte česnek a vmíchejte sladkou mletou papriku. Ihned přisypejte papriky, přikryjte poklicí a duste 10–20 minut do změknutí.
- Přidejte na kolečka nakrájenou klobásku, rajčata a duste dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, podlijte trochou vody nebo vývaru, ale pozor, ať pak lečo není vodnaté.
- Jakmile je zelenina měkká, přidejte rozšlehaná vejce, promíchejte a nechte je srazit.
- Nakonec vmíchejte rajčatový protlak. Podle chuti dochuťte solí, mletým pepřem a podávejte.
Tip: Pro milovníky ostřejších chutí můžete zvolit pikantní klobásu.
Tip 2: Vyzkoušejte klobásku chvíli opéct se zpěněnou cibulí - pustí tuk, zatáhne se a rozvoní.
Lečo si snadno uvaříte také podle našeho videoreceptu, který vás postupem provede krok po kroku.
Přejeme příjemné letní dny a dobrou chuť.
Komentáře