Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo k nám docestovalo z Maďarska a je neodmyslitelně spjaté s letní sezónou, kdy jsou rajčata a papriky nejchutnější. Zároveň je to pokrm velmi jednoduchý a se správným dochucením a voňavou klobáskou si na něm pochutná celá rodina.

Léto bez leča by nebylo to pravé. Díky klobásce navíc tato oblíbená zeleninová směs získá chuť i aroma a zasytí i mužské strávníky. K leču je nejlepší podávat krajíc čerstvého chleba, ale můžeme zvolit i těstoviny. A nezapomeňte, že přebytek leča (bez uzeniny) můžeme i zavařit a mít jako hotovku kdykoliv po ruce během dlouhé zimy. 

Jak udělat lečo s klobásou

Základem leča jsou rajčata, papriky a cibule v takovém poměru, aby vznikla hustá směs. Lečo můžeme jednoduše zahustit přidáním rozšlehaných vajec nebo rajčatového protlaku. Klobáska navíc dodá jídlu ten správný šmrnc. A jak na to?

  1. Na lečo s klobásou potřebujete: 3 lžíce sádla, větší cibuli, stroužek česneku, 2 lžíce sladké mleté papriky, 5 čerstvých paprik, 500 g rajčat, 0,5 lžičky soli, mletý pepř, plechovku rajského protlaku (170 g), 500 g klobásky nebo uzeniny a 3 vejce. 
  2. Rajčata oloupejte a společně s omytými paprikami pokrájejte na menší kousky. 
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a utřete, pro správnou chuť leča není nutný. 
  4. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a zpěňte nakrájenou cibuli
  5. Poté přidejte česnek a vmíchejte sladkou mletou papriku. Ihned přisypejte papriky, přikryjte poklicí a duste 10–20 minut do změknutí. 
  6. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásku, rajčata a duste dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, podlijte trochou vody nebo vývaru, ale pozor, ať pak lečo není vodnaté. 
  7. Jakmile je zelenina měkká, přidejte rozšlehaná vejce, promíchejte a nechte je srazit. 
  8. Nakonec vmíchejte rajčatový protlak. Podle chuti dochuťte solí, mletým pepřem a podávejte. 

Tip: Pro milovníky ostřejších chutí můžete zvolit pikantní klobásu

Tip 2: Vyzkoušejte klobásku chvíli opéct se zpěněnou cibulí - pustí tuk, zatáhne se a rozvoní. 

Lečo si snadno uvaříte také podle našeho videoreceptu, který vás postupem provede krok po kroku. 

Přejeme příjemné letní dny a dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli