Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ušlehaná smetana byla možná prvním krémem, který uměli kuchaři a cukráři připravit. Šlehačka se nejčastěji používala ve francouzské šlechtické kuchyni, která proslula svými lehkými sladkými dezerty a zákusky.

Pod názvem "šlehačkový krém" se skrývá jemný nadýchaný krém ze smetany a čerstvého sýra mascarpone. Používá se ke zdobení a plnění dortů, zákusků a pohárů. Může mít mnoho příchutí i barev, ale nejvíce se hodí k čerstvému ovoci.

Jak udělat šlehačkový krém

Do mísy vložíme sýr mascarpone a přilijeme smetanu s minimálně 33 % tuku. Přidáme lžíci moučkového cukru a vše vyšleháme do hladkého krému:

  • Nemusíme připravovat suroviny zvlášť, při šlehání se spojí.
  • Není potřeba používat ztužovač, želatinu ani jiná zahušťovadla.
  • Krém nesmí být řídký, ani ho nesmíme přešlehat - srazil by se.
  • Do krému můžeme přidat na špičku nože jedlé barvivo a přešlehat.
  • Krém ochutíme aromatem, ovocným pyré, vanilkou nebo čokoládou.
  • Lehčí variantu krému připravíme ze 2 šlehaček a 1 sýra mascarpone - pak bude vhodnější přidat sáček ztužovače.

Šlehačkový krém se hodí na ozdobení moučníků, dortů a zákusků a pohárů. V lednici vydrží do druhého dne, pak je vhodnější ho sníst. Třetí den už není tak chutný - na povrchu oschne nebo začne řídnout.

Dostali jste chuť na něco dobrého se šlehačkovým krémem? S přípravou výborných pohárů vám může pomoci naše video:

Komentáře

Další tipy a triky