Jak upéct medvědí tlapky? Tradiční cukroví lahodně voní ořechy i skořicí
Medvědí tlapky, známé také jako pracny, patří mezi tradiční cukroví, které pekly již naše babičky. Tlapky se začínají péct během prvního adventního týdne, aby zkřehly. Po vyklopení se ještě horké obalují v moučkovém cukru.
Pracny získaly svůj název podle formičky ve tvaru tlapek a připravují se z hladkého ořechového těsta, do kterého můžete použít ořechy vlašské, lískové nebo mandle. Netradiční, ale velmi oblíbené jsou také pracny z nadrcených tatranek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct medvědí tlapky
Vyzkoušejte léta ověřený recept na medvědí tlapky. Jakmile jsou dostatečně uleželé, rozplývají se na jazyku.
- Nejprve rozehřejte troubu na 180 °C.
- Do mísy vložte všechny suroviny, ze kterých vypracujte hladké těsto. Poté ho nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut.
- Z odleželého těsta odkrajujte stejně velké kousky, ze kterých vytvořte kuličky. Každou kuličku zlehka obalte v mouce a natlačte do suché formičky na tlapky.
- Tlapky pečte v rozehřáté troubě asi 10 minut.
- Po upečení ještě horké tlapky vyklepněte z formičky a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Pokud jste o medvědích tlapkách neslyšeli, zkuste si je upéct podle snadného videonávodu a provoňte svůj domov o první adventní neděli. Ovšem každé pečení má svá úskalí a je třeba se vyvarovat častých chyb nejen během přípravy pracen.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře