Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vinná klobása patří k tradičním českým jídlům, které svou chutí a vůní dokonale doplňují zimní měsíce. V mnoha domácnostech nesmí chybět na štědrovečerním stole, nicméně si na této pochoutce můžeme pochutnat kdykoliv během roku.

Vepřové maso, pečivo rozmočené v bílém víně, sůl, koření a na světě je delikátní vinná klobása, kterou si po ochutnání zamilujete. Nejlepší je čerstvá od řezníka nebo poctivá domácí. Vinnou klobásu můžeme péct i smažit, což zní možná jednoduše, ale není to tak úplně nevinné - klobása často nesprávnou přípravou praskne a její obsah nevzhledně vyteče. 

Jak upéct vinnou klobásu bez prasknutí 

Aby nám vinná klobása během pečení nepraskla, nebudou potřeba žádná kouzla, nýbrž pár osvědčených triků

  1. Před pečením klobásu spařte vroucí vodou po dobu asi 30 sekund - klobása se díky tomu zpevní a zatáhne. Pokud se vám množství nevleze do hrnce, můžete spařit až po zamotání do šneků. 
  2. Před pečením potřete vinnou klobásu sádlem (může být i olej). Nejenže bude mít krásnou zlatavou barvu a krustu, ale též zabráníte prasknutí. 
  3. Pekáč vyložte pečicím papírem, aby se k němu klobása nepřipekla a neroztrhla. 
  4. Pečte pomalu při nižší teplotě delší dobu, předejdete tak možnému prasknutí. Zároveň se vinná klobása rovnoměrně propeče. Ideální teplota je 150–160 °C
  5. Pečte přibližně 15 minut, poté otočte a dopečte dalších 10–15 minut dozlatova. 

Upečte si vynikající vinnou klobásu na kysaném zelí, které dodá celému pokrmu jedinečný chuťový rozměr. S přípravou vám pomůže náš podrobný videonávod. Dobrou chuť. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli