Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Pod termínem "masopust" si obvykle představujeme až závěr delšího masopustního období trvajícího už od Tří králů. Poslední dny masopustu se totiž vyznačují bujarými oslavami, hodováním a dopřáváním si dobrého jídla. K masopustu tradičně patří zabijačky a typické zabijačkové pochoutky, ze sladkého nesmí chybět koblihy, boží milosti a výborné koláče.
Bujaré masopustní oslavy
- Kdy je masopust 2023
- Jak se slaví masopust
- Co patří mezi tradiční masopustní sladkosti
- Proč lidé označují masopust jako svátek dobrého jídla
- Co se vaří a peče na masopust
- Kdy se pečou masopustní koblihy
- Proč koblihy na masopust
- Jak upéct masopustní koláče
- Proč se pečou boží milosti
- Jak se dělají boží milosti
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Kdy je masopust 2023
Podle církevního kalendáře je masopust delší období, které trvá vždy od Tří králů (tj. od 6. ledna) do úterý před Popeleční středou. Letos Popeleční středa vychází na 22. února, proto masopust tentokrát končí úterkem 21. února. Podle lidových zvyků si pod názvem "masopust" obvykle představíme až posledních několik dnů na konci tohoto období, kdy masopustní oslavy vrcholí.
2
Jak se slaví masopust
Masopust se vyznačuje hodováním, bujarým veselím a radostí. Je to čas užívání si dobrého jídla a pití. Na vesnicích probíhají lidové oslavy, které se dají nazvat i slovem "karneval". Protože k tomuto období patří zabijačky, je hodně masa a tuku, které je potřeba zpracovat. Kromě tradičních zabijačkových pokrmů se připravují různé moučníky, u kterých se tuky nešetří.
3
Co patří mezi tradiční masopustní sladkosti
Typické masopustní sladkosti hýří dostatkem tuku. Patří sem především koblihy a boží milosti, ale i vdolky a koláče. Koblihy se obvykle připravují z kynutého těsta, ale populární je i rychlejší varianta s kypřicím práškem. Smaží se v rozehřátém tuku a ještě teplé obalují v cukru. Nejlepší jsou čerstvé, hned po upečení. Boží milosti se obvykle vykrajují do různých tvarů z nekynutého těsta a smaží na dostatečném množství tuku. Vdolky se mohou péct v troubě i smažit, upravují se na sladko, ale v některých rodinách se stále podávají k omáčkám místo knedlíků i chleba.
4
Proč lidé označují masopust jako svátek dobrého jídla
Pro toto období jsou typická tučná a kaloricky vydatná jídla, která souvisí s probíhajícími zabijačkami. Výhodou pro zabijačky je chladné počasí, které je pro zpracování masa příznivé. Zatím nezačínají zahradní práce, takže je více času věnovat se kuchyni a vaření.
5
Co se vaří a peče na masopust
Je dostatek vydatného a tučného jídla, každý si přijde na své.
- Připravují se pokrmy z vepřového masa např. jitrnice, jelita, škvarky, ovar.
- Pečou se vepřové rolády, škvarkové placičky, jitrnicový prejt.
- Vaří se ovarové, jitrnicové a zabijačkové polévky.
- Pro masopust je také typické pečené maso s knedlíkem a kysaným zelím.
- Další možností je např. segedínský guláš, který se připravuje na osmažené cibulce a bohatě ochutí sladkou paprikou. Podává se s knedlíkem nebo s pečivem.
- Protože je dostatek vepřového sádla, rozhodně se s ním nešetří - a to ani ve sladké kuchyni. Příkladem jsou masopustní koblihy a boží milosti.
6
Kdy se pečou masopustní koblihy
Koblihy patří k masopustní neděli - tj. poslední neděle před Popeleční středou. Nejlepší jsou čerstvé, hned po upečení, proto je nejvhodnější upéct je v neděli. Připravují se z kynutého těsta, které rozválíme na plát a formičkou z něj vypichujeme kolečka. Plníme je džemem a uzavřeme druhým kolečkem. Smažíme je v tuku a ještě zatepla pocukrujeme. Protože zaberou přece jen více času, popularitu si získaly rychlejší varianty koblih s kypřicím práškem do pečiva. Pečou se prázdné a při podávání se zdobí lžičkou marmelády a kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky. Nejchutnější jsou ještě teplé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7
Proč koblihy na masopust
Jedná se o typický masopustní moučník, který tukem jen hýří. Po zabijačkovém hodování je určitě chuť na něco sladkého a tradiční koblihy jsou přesně to pravé. Smaží se na tuku, kterého bývá v době zabijaček dostatek.
8
Jak upéct masopustní koláče
Koláče, ať už plněné makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní, k masopustu také nerozlučně patří. Pečou se z kynutého těsta, plní nádivkou, na povrchu se mohou dozdobit lžičkou marmelády a posypat drobenkou. Toto tradiční pečivo má mnoho podob a výborně chutná. Každý kraj a rodina má svůj oblíbený recept.
9
Proč se pečou boží milosti
Boží milosti jsou svátečním pečivem, které se tradičně připravuje především nejen na konci masopustního období, ale i o Velikonocích. Jedná se o typické pečivo pro koledníky, je příjemně malé a sladké, navíc na talířku pěkně vypadá. Smaží se, stejně jako koblihy, na dostatečném množství tuku, kterého bývalo v zabijačkovém období dostatek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
10
Jak se dělají boží milosti
Jsou obvykle z nekynutého těsta, připomínajícího nudlové, které se rozválí, a z plátu se jednotlivé kousky vykrajují do různých zajímavých tvarů. Jejich okraje ještě nakrojíme, aby se při smažení nekroutily. Boží milosti se smaží na dostatečném množství tuku. Tvary, které jsou příliš tenké, při smažení rychle tmavnou, proto je potřeba kousky pečlivě hlídat. Po usmažení se obalují ve směsi práškového a vanilkového cukru.
Jak naplnit masopustní koblihy marmeládou
Na závěr jsme připravili skvělý recept, doplněný názorným videem, na tuto masopustní sladkou pochoutku. Po usmažení jsou koblihy lahodné a křehké, nejlépe chutnají čerstvé. A pokud vás zajímá, jak je snadno a chytře po upečení naplnit marmeládou, video vám to názorně předvede.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Čím dochutit segedínský guláš. Které koření by v něm nemělo chybět?
Jednou z typicky zimních a masopustních dobrot jsou škvarky. Připravit je můžete i v paneláku
Komentáře