Jak uvařit brambory na salát? Zvolte ty správné a uvařte je včas a ve slupce
Bramborový salát je oblíbeným vánočním jídlem v mnoha našich rodinách. Jenže nemusí být pokaždé takový, jaký si představujeme. Základem jsou správně zvolené brambory a také správný postup při vaření. Pojďte si s námi projít několik pravidel, které jsou zárukou povedeného salátu.
Důležité je zvolit správný varný typ brambor. Některé brambory zůstanou po uvaření pevné, jiné se rozpadají a hodí se více do těst a na kaši. Na bramborový salát ale potřebujeme brambory, které zůstanou po uvaření krásně pevné. Přesně takové jsou brambory typu A, případně typu A/B. Jejich dužina je pevná a brambory se nerozváří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit brambory na salát
Když už máte ty správné brambory, tak zbývá je ještě správně uvařit.
- Brambory na salát uvařte ve slupce, a to buď v hrnci s vroucí vodou (mírný var) nebo raději v páře, což je šetrnější a v bramborách zůstane zachováno více živin. Při vaření ve slupce si brambory zachovají správnou konzistenci.
- Tip 1: Když slupku brambor před vařením nakrojíte do kříže, půjde po uvaření loupání snadno a rychle.
- Brambory uvařte včas. Pokud budete salát připravovat k obědu, uvařte je už ráno. Brambory chladnou pomalu a do salátu se musí přidávat studené.
- Tip 2: Nestihli jste brambory uvařit včas? Tak je hned po uvaření ochlaďte ve studené vodě.
- Správně uvařené brambory poznáte, když do nich zapíchnete ostrý nožík. Měl by snadno projít. Uvařené brambory se nesmí rozpadat, měly by si zachovat pevnost.
- Hned po uvaření brambory slijte, aby se dál nepřevářely. Můžete je rozložit např. na tác nebo na plech, aby rychleji vychladly.
- Brambory se nejlépe loupou, když jsou sice ještě teplé, ale zatím nejsou studené.
- Na kostičky brambory nakrájejte až po úplném vychladnutí, jinak je snadno rozmačkáte. Po vychladnutí brambory získají žádoucí pevnost. Ke krájení můžete použít osvědčené kovové "kolečko" na brambory, krájení v něm probíhá pomocí napnutých drátků.
Máte ještě další osvědčené tipy a vychytávky? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článek.
Bramborový salát si můžete připravit podle následujícího videoreceptu.
Přejeme dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře