Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit vánočku v domácí pekárně? Pekárna za nás udělá většinu práce, a věříme, že lepší vánočku jste ještě nejedli
Zdroj: Toprecepty

Vánočka je symbolem českých Vánoc. Víte, jak si ušetřit čas a spoustu práce při její přípravě? Zapojte do práce domácí pekárnu, která těsto dokonale prohněte, to nakyne a my už pak jen upleteme skvělou vánočku.

Vánočka nesmí o Vánocích chybět. Vykouzlí vánoční atmosféru nejen svou neodolatenou vůní, ale také tvarem připomínajícím Ježíška zavinutého v jesličkách, symbol nového života. Pokud jste se jí dosud vyhýbali kvůli pracnému zadělávání kynutého těsta, máme pro vás jednoduché řešení. Vyzkoušejte těsto z domácí pekárny, které je dokonale nadýchané a kyne rychle pod rukama

Jak připravit těsto v domácí pekárně 

Důležité je dávat do formy v domácí pekárně jednotlivé suroviny ve správném pořadí. Nejdříve dáváme tekuté, potom sypké, a až úplně nakonec přijde na řadu droždí. Po částečném zapracování můžeme přidat do těsta rozinky, oříšky a další oblíbené přísady

Na 1 větší, nebo 2 menší vánočky budeme potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky (bílky využijeme na potření)
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g cukru krupice
  • 2 špetky soli
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • nasekané vlašské ořechy 
  • citronová kůra
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • podle chuti můžeme přidat mletý anýz (1-2 lžičky), který dodá tradiční aroma

Suroviny dáme v tomto pořadí do pekárny a zapneme program "Těsto". Trvá přibližně 1,5-2 hodiny (podle typu pekárny), kdy se těsto hněte a následně kyne. 

Jak uplést vánočku 

Vykunuté těsto můžeme bez pletení dát do formy na vánočku a upéct přímo v ní. Získá správný tvar a my nemusíme nic zaplétat. Avšak i pletení není vůbec složité.

Jednodušší je plést ze šesti, než z devíti pramenů. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou dále na tři díly. Vyválíme si prameny a dáme si tři nalevo, tři napravo a střed zatížíme. Pravidlem "druhý pramen pod první" upleteme vánočku. Celé pletení můžete názorně vidět v našem videonávodu níže.

Jak upéct vánočku

Takto upletenou necháme ještě 30-60 minut kynout na plechu pod utěrkou. Potřeme bílkem a můžeme posypat plátky mandlí. Pečeme přibližně 40 minut na 150 °C. Můžeme však upéct i v pekárně, kdy vyjmeme hnětače a upletenou vánočku přemístíme do formy a zapneme program "Pečení", přibližně 70 minut.

Pokud využijeme funkci odloženého pečení, můžeme si dopřát teplou vánočku přímo na snídani. Takto v pékárně můžeme upéct i mazanec na základní program, a opět si ho dopřát teplý k snídani či svačině. 

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

AnetaT AnetaT

10. 8. 2023 09:19

Ahramat: To nás mrzí. Děkujeme za upozornění, opraveno a příště se jistě podaří. :)

Ahramat

26. 12. 2022 18:02

soupis surovin je chybný - není tam uvedeno 200g hladké mouky (tak jak je to ve videoreceptu) A protože nejsem milovníkem videoreceptů, těsto se nepovedlo. Škoda.:-((

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více