Jak uvařit kedlubnovou polévku? Přivítejte s námi jaro chutně a jednoduše
Kedlubna je oblíbená a všestranná zelenina, kterou si nejčastěji vychutnáváme zasyrova jako přílohu, lze ji však i tepelně upravit do mnoha pokrmů. Vyzkoušejte na přípravu snadnou polévku, která je plná zeleniny a voní máslem.
Kedlubny jsou košťálovou zeleninou, která se hojně vyskytuje na zahrádkách, protože její pěstování není vůbec složité. Jsou zásobárnou vitamínů, minerálů a vlákniny. Receptů není nikdy dost a polévka z kedlubny se jistě zařadí mezi vaše stálice. Zároveň je to skvělá příležitost, jak si zamilovat zeleninové polévky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit kedlubnovou polévku
Na kedlubnovou polévku můžeme použít jakoukoliv odrůdu, ale vždy vybíráme pevné a čerstvé kedlubny. Polévka je lehce nasládlá, jemná a jako stvořená pro slunné jarní dny. Kedlubnu můžeme do polévky nastrouhat - nebo ještě lépe nakrájet na kousky, čímž zůstane stále lehce křupavá bez rozvaření. A jak na to?
- Na 3 porce kedlubnové polévky s máslovou jíškou potřebujete: 2 lžíce másla, 1/2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 750 ml vody (nebo zeleninového vývaru), 1/2 kedlubny, 1 mrkev, 1/2 pastináku, 1 bramboru a podle chuti sůl a polévkové koření.
- Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostičky.
- V hrnci rozpusťte máslo a na něm nechte zesklovatět cibuli, kterou jste nakrájeli najemno.
- Zasypte moukou a za stálého míchání nechte chvíli připravenou jíšku opéct.
- Poté jíšku zalijte 750 ml studené vody, důkladně rozmíchejte, přidejte nakrájenou zeleninu a povařte doměkka.
- Dochuťte solí a polévkovým kořením podle chuti. Také můžete přidat nakrájené čerstvé bylinky.
Tip1: Pro krémovější polévku můžete zeleninu rozmixovat a ke konci vaření přidat smetanu.
Tip2: Pro výraznější vůni a chuť přidejte do polévky špetku muškátového oříšku a pro pikantnost stroužek prolisovaného česneku.
Kedlubnovou polévku s máslovou jíškou si můžete uvařit také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť.
Komentáře