Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubna je oblíbená a všestranná zelenina, kterou si nejčastěji vychutnáváme zasyrova jako přílohu, lze ji však i tepelně upravit do mnoha pokrmů. Vyzkoušejte na přípravu snadnou polévku, která je plná zeleniny a voní máslem.

Kedlubny jsou košťálovou zeleninou, která se hojně vyskytuje na zahrádkách, protože její pěstování není vůbec složité. Jsou zásobárnou vitamínů, minerálů a vlákniny. Receptů není nikdy dost a polévka z kedlubny se jistě zařadí mezi vaše stálice. Zároveň je to skvělá příležitost, jak si zamilovat zeleninové polévky.

Jak uvařit kedlubnovou polévku

Na kedlubnovou polévku můžeme použít jakoukoliv odrůdu, ale vždy vybíráme pevné a čerstvé kedlubny. Polévka je lehce nasládlá, jemná a jako stvořená pro slunné jarní dny. Kedlubnu můžeme do polévky nastrouhat - nebo ještě lépe nakrájet na kousky, čímž zůstane stále lehce křupavá bez rozvaření. A jak na to? 

  1. Na 3 porce kedlubnové polévky s máslovou jíškou potřebujete: 2 lžíce másla, 1/2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 750 ml vody (nebo zeleninového vývaru), 1/2 kedlubny, 1 mrkev, 1/2 pastináku, 1 bramboru a podle chuti sůl a polévkové koření
  2. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostičky. 
  3. V hrnci rozpusťte máslo a na něm nechte zesklovatět cibuli, kterou jste nakrájeli najemno.
  4. Zasypte moukou a za stálého míchání nechte chvíli připravenou jíšku opéct
  5. Poté jíšku zalijte 750 ml studené vody, důkladně rozmíchejte, přidejte nakrájenou zeleninu a povařte doměkka. 
  6. Dochuťte solí a polévkovým kořením podle chuti. Také můžete přidat nakrájené čerstvé bylinky

Tip1: Pro krémovější polévku můžete zeleninu rozmixovat a  ke konci vaření přidat smetanu

Tip2: Pro výraznější vůni a chuť přidejte do polévky špetku muškátového oříšku a pro pikantnost stroužek prolisovaného česneku

Kedlubnovou polévku s máslovou jíškou si můžete uvařit také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky