Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka patří mezi nejoblíbenější tradiční omáčky, kterou milují především děti, a to díky její nasládlé chuti. Mnoho hospodyněk si tak střeží svůj recept, který může být specifický v použitých surovinách či v dochucení.

Rajská omáčka je báječná v tom, že ji můžete podávat s různými přílohami. Skvostnou vůni má v kombinaci s plněným paprikovým luskem, vařeným vepřovým masem a nebo s masovými kuličkami. Jako přílohu zvolte těstoviny nebo knedlík.

Jak uvařit rajskou s masovými kuličkami

Není nad to mít na stole s láskou uvařený oběd. Inspirujte se snadným receptem na rajskou omáčku s kuličkami.
Na přípravu budete potřebovat tyto suroviny: 750 g mletého vepřového masa, 2 vejce, sůl, mletý pepř a strouhanku (podle potřeby).

  1. Nejprve vložte maso do mísy, ochuťte ho solí a pepřem. Dále přidejte vejce, strouhanku a všechny ingredience důkladně promíchejte.
  2. Ze směsi poté tvarujte masové kuličky. Pokud se hmota více lepí, přisypte trochu strouhanky.
  3. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a poté ji v hrnci na rozehřátém oleji osmahněte dozlatova.
  4. K cibuli přidejte rajčatový protlakkrátce ho orestujte a přilijte trochu vody.
  5. Kuličky z mletého masa vložte k rajčatovému protlaku, podlijte vodou a dávejte pozor, aby se kuličky nepřipálily.
  6. Do omáčky přidejte nové koření, bobkový list a nechte povařit asi 15 minut.
  7. Kuličky koření vyjměte, do omáčky znovu přilijte trochu vody a nechte projít varem.
  8. Smícháním vody a hladké mouky připravte záklechtku, se kterou omáčku zahustěte. Podle konzistence omáčky případně postup opakujte.
  9. Rajskou omáčku na závěr dochuťte cukrem, solí i špetkou skořice a poté nechte provařit asi 20 minut.
  10. Po uplynutí doby provaření omáčku přeceďte přes síto a propasírujte.
  11. Do hotové rajské omáčky vraťte zpět masové kuličky a ještě 5 minut provařte.

Připravit rajskou omáčku podle videonávodu není vůbec složité a zaručeně za takový oběd sklidíte od rodiny velkou chválu. Namísto rajčatového protlaku můžete použít k přípravě rajské omáčky  i čerstvá rajčata, která jí předají skvělou chuť a lákavou barvu. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli