Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka je česká klasika, která je všemi milovaná po generace. Tato omáčka je často vzpomínkou na dětství u babičky, která vařila poctivou rajskou omáčku s dokonalou chutí rajčat, skořice i tymiánu.

Rajskou omáčku považujeme za poklad české kuchyně, milovaná je pro její nasládlou chuť a neodolatelnou vůni po skořici a novém koření. Do základu můžete použít kořenovou zeleninu, rajský protlak či čerstvá rajčata.

Jak uvařit rajskou omáčku

Nejlepší rajská omáčka, která bude chutnat jako od babičky, musí být chuťově dokonale vyvážená, za takovou omáčku zaručeně sklidíte velkou chválu.

Na přípravu omáčky budete potřebovat tyto suroviny

  1. Maso nejprve očistěte a vložte do hrnce s vroucí vodou, zlehka osolte a vařte přibližně 2 hodiny do změknutí. Uvařené maso poté vyjměte a vývar zatím nechte stranou.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na osminky, před krájením je můžete také oloupat.
  3. Citron dobře umyjte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Kůru však nevyhazujte.
  4. Na oleji dále zpěňte cibuli, přisypte nakrájená rajčata a pár minut poduste. Nyní přidejte rajčatový protlak, koření, plátky oloupaného citronu i kousek citronové kůry.
  5. Vše zalijte hovězím vývarem a nechte vařit asi 20 minut. Jakmile se rajčata rozvaří, omáčku propasírujte a dolijte vývarem do požadované konzistence omáčky.
  6. Nyní z mouky a másla usmažte jíšku, kterou přidáte za stálého míchání metličkou do omáčky a provaříte asi 15 minut.
  7. Omáčku dochuťte cukrem, solí a případně také octem či citronovou šťávou.
  8. Maso nakrájejte na drobné plátky, vložte je do omáčky a prohřejte.
  9. Hotovou rajskou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a s plátky hovězího masa.

Vyzkoušejte si rajskou omáčku pomocí snadného videonávodu. Uvidíte, že si získá každého strávníka u stolu. Hovězí maso můžete vyměnit i za masové kuličky, které si zamilují především děti. Napište nám do komentáře, jak se vám omáčka povedla.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky