Jak využít ranou mrkev v kuchyni? Inspirujte se recepty na svěží pokrmy
Pěstování mrkve není vůbec složité, proto spousta začínajících zahrádkářů sahá jako první po těchto semenech. Navíc můžete vybírat mezi spoustou odrůd a barev. Máme pro vás inspiraci, jak úrodu rané mrkve spotřebovat.
Mrkev má v našem jídelníčku důležité postavení. Obsahuje spoustu vitamínů, vlákniny a především betakaroten. Raná odrůda mrkve, nazývaná též karotkou, má jemnou dužinu a je určená k přímé konzumaci, nikoliv ke skladování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít ranou mrkev
Poradíme, jak tuto atraktivní zeleninu využít v kuchyni:
- Raná mrkev chutná báječně v syrovém stavu, a to buď nastrouhaná s jablkem, v pomazánkách s tvarohem nebo jako součást zeleninových salátů.
- Z odšťavněné mrkve, společně i s ovocem, jednoduše připravíte osvěžující šťávy.
- Karotka je ideální k přípravě husté a krémové polévky, kterou milují jak děti, tak dospělí.
- Nebojte se ranou mrkev využít i do pečených koláčů, muffinů či chlebíčků. Dodá pokrmu sladkost a také vlhkost.
- Chuť i svěží barvu přidává karotka zapečeným pokrmům, jako jsou lasagne či zapečené brambory.
- Podobně jako bramborové pyré si zamilujete i to mrkvové, které lze dochutit máslem, smetanou či bylinkami.
Mrkváče alias taštičky z mrkvového těsta jsou dokonale křehké zvenku, ale vláčné uvnitř. Nejčastěji je plníme domácí marmeládou nebo povidly. Máte-li chuť na snadný moučník ke kávě, připravte si jej s pomocí videoreceptu.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře