Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstování mrkve není vůbec složité, proto spousta začínajících zahrádkářů sahá jako první po těchto semenech. Navíc můžete vybírat mezi spoustou odrůd a barev. Máme pro vás inspiraci, jak úrodu rané mrkve spotřebovat.

Mrkev má v našem jídelníčku důležité postavení. Obsahuje spoustu vitamínů, vlákniny a především betakaroten. Raná odrůda mrkve, nazývaná též karotkou, má jemnou dužinu a je určená k přímé konzumaci, nikoliv ke skladování.

Jak využít ranou mrkev 

Poradíme, jak tuto atraktivní zeleninu využít v kuchyni:

  • Raná mrkev chutná báječně v syrovém stavu, a to buď nastrouhaná s jablkem, v pomazánkách s tvarohem nebo jako součást zeleninových salátů
  • Z odšťavněné mrkve, společně i s ovocem, jednoduše připravíte osvěžující šťávy.
  • Karotka je ideální k přípravě husté a krémové polévky, kterou milují jak děti, tak dospělí.
  • Nebojte se ranou mrkev využít i do pečených koláčů, muffinů či chlebíčků. Dodá pokrmu sladkost a také vlhkost.
  • Chuť i svěží barvu přidává karotka zapečeným pokrmům, jako jsou lasagne či zapečené brambory.
  • Podobně jako bramborové pyré si zamilujete i to mrkvové, které lze dochutit máslem, smetanou či bylinkami.

Mrkváče alias taštičky z mrkvového těsta jsou dokonale křehké zvenku, ale vláčné uvnitř. Nejčastěji je plníme domácí marmeládou nebo povidly. Máte-li chuť na snadný moučník ke kávě, připravte si jej s pomocí videoreceptu.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky