Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspik může sloužit jako pohoštění pro návštěvy, ale také jako chuťovka k čerstvému pečivu. Lze ho připravit do velkým forem, ale také do malých formiček, díky kterým vzniknou jednotlivé porce. A jak ho snadno vyklopit?

Krásně barevnou mozaiku je možné připravit i ve slané variantě - aspik je ideální volbou pro spotřebování zbylého upečeného masa, ale také zbytků zeleniny. Problém však nastává, když hotový a dobře vychlazený aspik nelze vyklopit z formy.

Jak vyklopit aspik z formy

Při vyklápění aspiku musíte být opatrní, abyste nepoškodili jeho tvar. Poradíme vám, jak ho z formy jednoduše vyjmout, ale i to, jak předejít jeho možné deformaci.

  1. Aspik může jít vyklopit sám - vyklouzne z formy při jejím obrácení dnem vzhůru. Pokud to ale nejde, namočte utěrku v horké vodě, vyždímejte a obalte jí formu. Aspik teplem povolí a odlepí se od stěn formy.
  2. Stejně tak můžete aspik na pár vteřin ponořit do horké vody - až po okraj použité formy. Dodržujte časový úsek ve vteřinách, aby se aspik nerozpustil.
  3. Vnitřek formy můžete také kolem dokola "objet" nožem, abyste aspik od formy oddělili. Buďte však opatrní na sebe, nůž i formu.
  4. Myslet na vyklápění aspiku můžete už při jeho přípravě - vyložte vámi vybranou formu potravinářskou fólií tak, aby dostatečně přesahovala. Po vychladnutí aspiku ho snadno vytáhnete za přesahující části fólie a forma zůstane čistá.
  5. V případě silikonových forem je stačí jemně pomačkat a aspik se sám oddělí od jejich stran.
  6. Pokud jste připravovali aspik v srnčím hřbetu, můžete ho bez obav krájet přímo ve formě. Po zápasu s prvním kouskem půjdou další vyjmout opravdu lehce.

Plánujete-li aspik vyklápět z formy, nezapomínejte na to, že první vrstva surovin, které do něj zaléváte, bude ve výsledku vrchní vrstvou vyklopeného aspiku - přizpůsobte tedy postup zalévání surovin tomu, aby výsledek vypadal podle vašich představ. Naopak u domácího sulcu - huspeniny nad vrstvami přemýšlet nemusíte:

Komentáře

Další tipy a triky