Jak vyklopit aspik z formy? Poradíme, jak docílit krásného aspiku bez poničení
Aspik může sloužit jako pohoštění pro návštěvy, ale také jako chuťovka k čerstvému pečivu. Lze ho připravit do velkým forem, ale také do malých formiček, díky kterým vzniknou jednotlivé porce. A jak ho snadno vyklopit?
Krásně barevnou mozaiku je možné připravit i ve slané variantě - aspik je ideální volbou pro spotřebování zbylého upečeného masa, ale také zbytků zeleniny. Problém však nastává, když hotový a dobře vychlazený aspik nelze vyklopit z formy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyklopit aspik z formy
Při vyklápění aspiku musíte být opatrní, abyste nepoškodili jeho tvar. Poradíme vám, jak ho z formy jednoduše vyjmout, ale i to, jak předejít jeho možné deformaci.
- Aspik může jít vyklopit sám - vyklouzne z formy při jejím obrácení dnem vzhůru. Pokud to ale nejde, namočte utěrku v horké vodě, vyždímejte a obalte jí formu. Aspik teplem povolí a odlepí se od stěn formy.
- Stejně tak můžete aspik na pár vteřin ponořit do horké vody - až po okraj použité formy. Dodržujte časový úsek ve vteřinách, aby se aspik nerozpustil.
- Vnitřek formy můžete také kolem dokola "objet" nožem, abyste aspik od formy oddělili. Buďte však opatrní na sebe, nůž i formu.
- Myslet na vyklápění aspiku můžete už při jeho přípravě - vyložte vámi vybranou formu potravinářskou fólií tak, aby dostatečně přesahovala. Po vychladnutí aspiku ho snadno vytáhnete za přesahující části fólie a forma zůstane čistá.
- V případě silikonových forem je stačí jemně pomačkat a aspik se sám oddělí od jejich stran.
- Pokud jste připravovali aspik v srnčím hřbetu, můžete ho bez obav krájet přímo ve formě. Po zápasu s prvním kouskem půjdou další vyjmout opravdu lehce.
Plánujete-li aspik vyklápět z formy, nezapomínejte na to, že první vrstva surovin, které do něj zaléváte, bude ve výsledku vrchní vrstvou vyklopeného aspiku - přizpůsobte tedy postup zalévání surovin tomu, aby výsledek vypadal podle vašich představ. Naopak u domácího sulcu - huspeniny nad vrstvami přemýšlet nemusíte:
Komentáře