Aspikový dort pro kamaráda

mackag Kuchařka: mackag

Studená kuchyně 21 názorů

Suroviny

2 sáčky želatiny čiré (á 20 g)
1 sklenička moravanky
10O g šunky
100 g eidamu (silnější plátek)
2 vejce (uvařená)
křenové pomazánkové máslo
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dle návodu na sáčku si připravím želatinu, na úkor vody přidávám nálev z moravanky a ocet, aby želatina měla tu správnou chuť.

  2. A teď jenom do formičky pro biskupský chlebíček dávám postupně vrstvičku želatiny a postupně přidávám ostatní, tzn. šunku rolovanou s křenovým máslem, vrstvičku sýra, vajíčka na plátky a prosypávám zeleninkou z moravanky, po každé vrstvě naliji trošku želatiny a dám do lednice a takhle dál, až mám formu plnou.

  3. Možno obměňovat dle toho, co máme momentálně doma : krabí tyčinky, měkký salám, atd.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Aspikový dort pro kamaráda

  • Dominik Dominik(neregistrovaný)

    Prosimvás zajímalo by mě na kolik to je porcí :) jestli by jste mi někdo mohl odepsat :) Jinak je to krásný budu to dělat na gastroden u nás ve škole teď v prosinci :) krásně se to hodí do té vánoční atmosféry :) Předem díky za odpověd ;)

    Odpovědět

  • kateřina kateřina(neregistrovaná)

    Merylas: díky ono to nakonec ztuhlo ale bohužel jsem zapomněla vymazat formu olejem takže mi to nešlo moc dobře ven ale chťově je to dobrý díky :-p;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Katerina: Jestli Ti želatina nechce ztuhnout, tak mě jedině napadá, že byla rozpuštěná při vyšší teplotě než 65°C. Někde se dokonce uvádí maximum 60°C.;-) To už ale pak nejde nijak napravit:-(

    Odpovědět

  • Katerina Katerina(neregistrovaná)

    jak dlouho trvá ztuhnutí té 1 vrstvy žel ? mám to v lednici a je to furt tekuté a můžu želatinu ohřát? díky :-(

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    katka: Nejsem autorka receptu, ale z vlastní zkušenosti radím dát na dno malou vrstvu želatiny - stačí zhruba 1/2 až 3/4 cm a pak po zatuhnutí pokračovat. Pokud je forma vychlazená, tak se nemusí ani dlouho čekat. Když se pak dortík vyklopí, tak nahoře je "zasklený";-)

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

    dobrej chci se zeptat želatinu dáváte na dno a kolik díky

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Formu před nalitím aspiku slabounko vymazávám olejem a pokud ani pak nejde vyklopit, stačí ji na chvilku zahřát - třeba přitisknout utěrku, namočenou v horké vodě.;-)Manžel mi zase minule pomohl tak, že si bábovku s aspikem obrátil na ruku a opatrně ji nechal obtéct horkou vodou - když cítil, že aspik povoluje, hýbe se, dal formu nad talíř, lehce zatřepal a aspik byl venku:yes:

    Odpovědět

  • pipispecik pipispecik

    Krásný nápad!
    Poraďte, nešlo mi to vyklopit, tak jsem to musela prošťournout nožem a zničila jsem si okraje. Měla jsem to před tím vymazat olejem nebo tak něco? Nemám žádnou měkkou formu, dělala jsem to v zapékací misce. :-K

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Ok, tak díky:-K, až zase vyzkouším, dám vědět

    Odpovědět

  • mackag mackag(autorka receptu)

    holky v poho až rozředíte želatinu na "pracovní teplotu" t.j. že do té teplé nalijete studenou já dávám nejdříve 3OO už s octem a nálevem s moravanky nechám projít varem a až je teplá tak rozředím l litrem studené rozmíchám a už liju po vrstvičkách, ta v lednici rychle tuhne ale ta v kuchyni na lince je celou dobu stejně tekutá. a i kdyby se ti začala želírovat trošku rozehřeješ .

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Terezko, díky:-K Mně šlo o to, když se mezitím chladí ty vrstvy v lednici, tak aby mi ta zbylá želatina příliš neztuhla. Jinak želatinu na sladké používám dost často, na vaječnou tlačenku taky, ale to se vždy smíchá vše najednou a pak se nechá v chladu ztuhnout. Ale u toho vrstvení jsem z toho vždycky jelen :-//;-(

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Super!!!:yes:+10

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Gabika, keď potrebuješ robiť zo želatíny vrstvy, musíš s ňou začať pracovať ešte predtým, než viditeľne začne tuhnúť. Urobíš vrstvu napr. zeleniny a zaleješ tekutou želetínou. Vložíš do chladničky. V chlade rýchlo stuhne. Zvyšná želatína pri izbovej teplote tak rýchlo nestuhne. Vyberieš z chladničky a pokračuješ. Takže ešte raz : nečakať, kým začne želírovať, ale začať zalievať tekutou. ;-)

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Aspikový dort jsem párkrát dělala, ale vždy u toho zápasím, jak s tou želatinou. Když si jí uvařím celou a chci mezitím dávat chladit ty vrstvy do lednice. Ta zbylá želatina (zatím nepoužitá, když se chladí jednotlivé vrstvy) ti neztuhne? Nebo jí pak rozehříváš? Nevím, jestli jsem to napsala dost srozumitelně :-8

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: aspikový dort aspikový dort recept aspikové dorty aspikový dort narozeninový priprava zelatiny dort z aspiku dort jelen recept na aspikovy dort aspikove dobroty aspikový dort videorecept aspikový dort foto jak vyklopit aspik aspikovi dort aspikový salámový dort recepty studené kuchyně dort pro kamaráda zelatina nechce ztuhnout aspik dort aspikový dost salámový aspik

Zapomněl/a jsem heslo