Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V sezóně, kdy jsou rajčata a papriky nejchutnější, je lečo dokonalým pokrmem, do kterého zužitkujeme čerstvou vypěstovanou úrodu. Po zavaření získáme domácí polotovar, který představuje hotový základ pro rychlou večeři nebo oběd.

Do domácího leča patří cibule, rajčata a papriky, a to nejlépe v poměru 1 díl cibule, 2 díly rajčat a 4 díly paprik. Na dochucení se přidává nejčastěji sůl, pepř, sladká paprika, česnek a někdy také rajčatový protlak, který lečo zahustí a dochutí. Pokud se lečo chystáme zavařovat, vynecháme uzeninu a vejce, tyto přísady můžeme však bez obav přidat před konzumací. 

Jak zavařit lečo

Při zavařování leča dbáme na naprostou čistotu sklenic i jejich víček, jinak by veškerá naše práce mohla přijít vniveč. Také během vaření leča nespěcháme a necháme ho důkladně provařit, tím se odpaří tekutina a směs se částečně zakonzervuje teplem. A jak na to?

  1. Vysterilizované čisté sklenice plňte pomocí nálevky horkou směsí hotového leča. 
  2. Pokud je to potřeba, tak papírovou utěrkou důkladně otřete okraje sklenic
  3. Uzavřete sklenice víčky, naplňte zavařovací hrnec vodou (výška asi do poloviny zavařovací sklenice) a naskládejte do něj sklenice. 
  4. Sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 15 minut
  5. Poté opatrně sklenice vyjměte. Narovnejte je na ručník a druhým přikryjte. Sklenice takto "dojdou". Pokud jste tak zvyklí, můžete také sklenice nechat chvíli otočené dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte v chladu a temnu

Tip: Pokud nemáte k dispozici zavařovací hrnec, můžete stejně dobře zavařit lečo i v obyčejném hrnci nebo v klasické troubě

Přípravu domácího leča i jeho zavaření v troubě můžete zhlédnout v našem podrobném videoreceptu. Zavařené lečo dále využívejte jako samostatný chod s chlebem, s orestovanou klobáskou, k pečenému masu nebo jako omáčku na těstoviny. 

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli