Hovězí svíčková Wellington

casino Kuchař:

Hovězí maso 15 názorů

516

Suroviny

Asi 1 kg svíčkové
500 g žampiony (raději více)
100 g tence krájená šunka (parmská, schwarzwaldská, anglická slanina)
500 g listové těsto
3 žloutky
Olej
Hořčice (lepší je asi anglická; francouzská)
Sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Wellington je spíše slavnostní jídlo, které bude asi součástí menu… Z časových důvodů je dobré rozvrhnout si přípravu na dva dny, ale oběd lze stihnout i během dopoledne.

  2. Den prvý

    Houby očistíme (je-li třeba) nasekáme (rozmixujeme) nadrobno a na pánvi nasucho prudce restujeme abychom je zbavili vody. Trošku osolíme a necháme vychladnout.

  3. Maso očistíme od blan a pokusíme se svalu dát pravidelný válcový tvar: odřízneme část palce a na opačném straně asi 10 cm od konce maso napříč nařízneme (nedořežeme k desce) a špičku podložíme pod maso.

  4. Maso ovážeme špagátem, dobře opepříme, důkladně osolíme a na ROZPÁLENÉM tuku PRUDCE kol dokola opečeme dohněda (4 x asi po 30 ti vteřinách; maso pootáčíme až když se samo „pustí“ pánve).

  5. Maso necháme vychladnout na desce, pak ho osvobodíme z provázku a potřeme hořčicí.

  6. Na podložku (fólie, alobal, papír na pečení) rozložíme plátky šunky přes sebe, na ni poklademe restované houby, na ně uložíme maso a pomocí podložky maso „obklíčíme“ šunkou s houbami.

  7. Balíček „utáhneme“ co jen to jde a zabalené v podložce dáme do lednice.

  8. Den druhý

    Dobře vychlazené listové těsto rozválíme na plát tak veliký, abychom do něj s jistou rezervou zabalili maso (délka = délka masa + cca 10 cm; šířka = průměr masa x 4) Plát přemístíme na podložku (utěrka, papír, bambusová rohož) potřeme ho částí rozmíchaných žloutků a pomocí podložky maso zavineme. „Závin“ přeneseme spojem dolů na papírem vyložený plech a konce těsta podsuneme pod závin.

  9. Těsto pomašlujeme žloutky a necháme deset minut zaschnout. Pak můžeme těsto dekorovat (troufneme-li si neperforovat těsto) zlehka nožem (hřbetem čepele, já používám rádlovací kolečko)

  10. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 190°C (medium rare) nebo 45 minut (medium)

  11. V mezičase připravíme omáčku Madeira (chceme-li) viz odkaz v poznámce.

  12. Maso, nyní už Svíčkovou Wellington, vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout.

  13. Krájíme příčně na min. 3 cm široké porce a podáváme s omáčkou Madeira.



    Poznámka:

    Nejstarší recept jsou s použitím crepes místo šunky, ale když jsem si představil palačinku nalepenou zespodu na listovém, tak jsem raději zvolil šunku.

    Důležitá je poměrně nízká teplota masa (v mém případě 5°C) z toho důvodu, aby se maso příliš nepropeklo; pokud během přípravy před pečením maso zteplá, pak by se asi měla zkrátit doba pečení… Ke konci pečení to jde rychle: co pět minut navíc, to vyšší stupeň propečení! Kdo má, tak samozřejmě použije vpichový termometr.

    „Wellingtona“ jsem pekl zatím pouze 2 x; poprvé měla svíčková asi 1 kg a byla asi 10 dní od porážky dobytčete. Podruhé hmotnila 2 kg a zrála 3 měsíce. Pekl jsem obě stejně, jak výše uvedeno a obě se povedly.

    Svíčková je drahé maso… Zkuste si napřed do těch žampionů zamotat panenku (peče se asi 20 minut), ať víte, co vás čeká s asi 4 x větším kusem masa… Já jsem kliďas, ale těch panenek (nééé že vepřových) co lítalo, bych vám nepřál…

Poznámka

Omáčka Madeira http://www.toprecepty.cz/recept/41322-omacka--made...

Zdroj:

Napříč internetem, V. Vrabec, R. Vaněk, p. Cuketka

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Hovězí svíčková Wellington

  • cecilka cecilka

    Casino, vďaka za link, skvelo som sa pobavila, no skutočne ostanem pri klasike, napr. moravskom vrabcovi-práve ho robím. Nemám chuť, v prípade totálneho fiaska, vyhadzovať 30 eurové mäso cez zavreté okno.

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    amalia:
    Palacinky? Opravdu! Zdá se, že nejen pro mě je problém obalit maso duxelles. Ty mršky se ho samy ne a nedrží! Zkoušel jsem použít i vepřovou síťku (bránici), ale nadalo se to jíst:-//

    cecilka:
    Patrně se jedná o módní jídlo, jehož obliba pominula už minimálně před osmatřiceti lety, jak se píše tady v prvním komentáři http://www.cuketka.cz/?p=1001 :-D:-D:-D

    vybusna: magdalenka:
    Víííííítejte v klubu:-D
    Bifteky jsem se naučil dělat až podle http://dolcevita.blog.cz/0703/hovezi-steak-beefste... ale na LABUŽNÍKOVI jsem se iks krát předvedl jako absolutní kopyto, které nedokáže udělat správný roast beef častěji, než 1x ze dvou případů;-(
    Z mého pohledu je Wellington brnkačka:-))
    Prosím, zkuste to (nebo snad ho?):-D

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Luxusní :yes::yes::-p:-K

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Tak to je luxusní :-O:yes:

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    :-(,:-p,:yes::yes::yes:.
    Snáď som svoj názor na recept vyjadrila dosť zrozumiteľne, no nikdy by som si naň netrúfla. preto idem radšej piecť klasické plnené kurča. A obávam sa, že ani kuchári v luxusných reštauráciách si netrúfajú, zatiaľ som ho ani v jednej na jedálnom lístku nevidela. :-//

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    luxusní:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    vybusna:ty si asi moje dvojča...ja sa o hov. steaky už ani nepokúšam...tiež radšej idem krájať tortu s čokopolevou...:-D
    A Wellington - to je utópia.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    casino : ja Vam verim (co pisete v dodatku o peceni panenky atd) ja mam strasne velky respekt pred hovadzim v strede cervenym. Dokonca keby som si mala vybrat, ci mam pokrajat zakusok s cokoladovou polevou..a ze som krajacka mizerna...tak si snad vyberiem krajat ten zakusok. Nechceite vediet, kolko hovadzich dusenych platkov na cibulke sme mali u nas doma, miesto krvaveho stejku.....A aj tak ich stale neviem, aj ked som skusala uz milion zarucenych postupov. o wellington som sa pokusala jeden jediny raz...a dost...na hovadziu svieckovu uz viac nesiahnem.
    Respect

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Skvostné :-p;-):yes: +8:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krása náramná :-p:yes:

    Odpovědět

  • amalia amalia

    ... konečne sem dal niekto klasický Wellington;-):-* a Makrónky ho aj pekne nafotili:-D fakt sa doň dávali palacinky? čo sa človek na topkách nedozvie...:-D :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak takové luxusní jídlo:-p:yes: bych alespoň jednou ráda ochutnala;-),ale sama bych si to uvařit netroufala,myslím,že to už patří opravdu do velké gastronomie;-):yes::-K

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Paráda:yes::yes::yes: Líbí se mi velmi srozumitelně rozepsaný postup:yes::-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No tak to je vyšší dívčí - už chybí jen lanýže místo žampionů:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Provokatére,:-)) to jsi na nás vytáhl těžký kalibr:-), je to luxusní;-):yes:+

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: hovězí svíčková recepty hovězí svíčková recept svíčková velington hovězí svíčková maso wellington recepty z hovězí svičkové svíčková velinkton steak wellington hovězí panenka recept hovezi panenka svickova welinkton hovězí velington svičkova labužník hovězí svíčková pečeně wellington steak recept na hovězí svíčkovou maso velington recept na hovezi peceni hovezi panenka recepty welinkton

Zapomněl/a jsem heslo