Hovězí svíčková Wellington

casino Kuchař: casino

Hovězí maso 15 názorů

Suroviny

Asi 1 kg svíčkové
500 g žampiony (raději více)
100 g tence krájená šunka (parmská, schwarzwaldská, anglická slanina)
500 g listové těsto
3 žloutky
Olej
Hořčice (lepší je asi anglická; francouzská)
Sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Wellington je spíše slavnostní jídlo, které bude asi součástí menu… Z časových důvodů je dobré rozvrhnout si přípravu na dva dny, ale oběd lze stihnout i během dopoledne.

  2. Den prvý

    Houby očistíme (je-li třeba) nasekáme (rozmixujeme) nadrobno a na pánvi nasucho prudce restujeme abychom je zbavili vody. Trošku osolíme a necháme vychladnout.

  3. Maso očistíme od blan a pokusíme se svalu dát pravidelný válcový tvar: odřízneme část palce a na opačném straně asi 10 cm od konce maso napříč nařízneme (nedořežeme k desce) a špičku podložíme pod maso.

  4. Maso ovážeme špagátem, dobře opepříme, důkladně osolíme a na ROZPÁLENÉM tuku PRUDCE kol dokola opečeme dohněda (4 x asi po 30 ti vteřinách; maso pootáčíme až když se samo „pustí“ pánve).

  5. Maso necháme vychladnout na desce, pak ho osvobodíme z provázku a potřeme hořčicí.

  6. Na podložku (fólie, alobal, papír na pečení) rozložíme plátky šunky přes sebe, na ni poklademe restované houby, na ně uložíme maso a pomocí podložky maso „obklíčíme“ šunkou s houbami.

  7. Balíček „utáhneme“ co jen to jde a zabalené v podložce dáme do lednice.

  8. Den druhý

    Dobře vychlazené listové těsto rozválíme na plát tak veliký, abychom do něj s jistou rezervou zabalili maso (délka = délka masa + cca 10 cm; šířka = průměr masa x 4) Plát přemístíme na podložku (utěrka, papír, bambusová rohož) potřeme ho částí rozmíchaných žloutků a pomocí podložky maso zavineme. „Závin“ přeneseme spojem dolů na papírem vyložený plech a konce těsta podsuneme pod závin.

  9. Těsto pomašlujeme žloutky a necháme deset minut zaschnout. Pak můžeme těsto dekorovat (troufneme-li si neperforovat těsto) zlehka nožem (hřbetem čepele, já používám rádlovací kolečko)

  10. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 190°C (medium rare) nebo 45 minut (medium)

  11. V mezičase připravíme omáčku Madeira (chceme-li) viz odkaz v poznámce.

  12. Maso, nyní už Svíčkovou Wellington, vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout.

  13. Krájíme příčně na min. 3 cm široké porce a podáváme s omáčkou Madeira.



    Poznámka:

    Nejstarší recept jsou s použitím crepes místo šunky, ale když jsem si představil palačinku nalepenou zespodu na listovém, tak jsem raději zvolil šunku.

    Důležitá je poměrně nízká teplota masa (v mém případě 5°C) z toho důvodu, aby se maso příliš nepropeklo; pokud během přípravy před pečením maso zteplá, pak by se asi měla zkrátit doba pečení… Ke konci pečení to jde rychle: co pět minut navíc, to vyšší stupeň propečení! Kdo má, tak samozřejmě použije vpichový termometr.

    „Wellingtona“ jsem pekl zatím pouze 2 x; poprvé měla svíčková asi 1 kg a byla asi 10 dní od porážky dobytčete. Podruhé hmotnila 2 kg a zrála 3 měsíce. Pekl jsem obě stejně, jak výše uvedeno a obě se povedly.

    Svíčková je drahé maso… Zkuste si napřed do těch žampionů zamotat panenku (peče se asi 20 minut), ať víte, co vás čeká s asi 4 x větším kusem masa… Já jsem kliďas, ale těch panenek (nééé že vepřových) co lítalo, bych vám nepřál…

Poznámka

Omáčka Madeira http://www.toprecepty.cz/recept/41322-omacka--made...

Zdroj:

Napříč internetem, V. Vrabec, R. Vaněk, p. Cuketka

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Hovězí svíčková Wellington

  • cecilka cecilka

    Casino, vďaka za link, skvelo som sa pobavila, no skutočne ostanem pri klasike, napr. moravskom vrabcovi-práve ho robím. Nemám chuť, v prípade totálneho fiaska, vyhadzovať 30 eurové mäso cez zavreté okno.

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    amalia:
    Palacinky? Opravdu! Zdá se, že nejen pro mě je problém obalit maso duxelles. Ty mršky se ho samy ne a nedrží! Zkoušel jsem použít i vepřovou síťku (bránici), ale nadalo se to jíst:-//

    cecilka:
    Patrně se jedná o módní jídlo, jehož obliba pominula už minimálně před osmatřiceti lety, jak se píše tady v prvním komentáři http://www.cuketka.cz/?p=1001 :-D:-D:-D

    vybusna: magdalenka:
    Víííííítejte v klubu:-D
    Bifteky jsem se naučil dělat až podle http://dolcevita.blog.cz/0703/hovezi-steak-beefste... ale na LABUŽNÍKOVI jsem se iks krát předvedl jako absolutní kopyto, které nedokáže udělat správný roast beef častěji, než 1x ze dvou případů;-(
    Z mého pohledu je Wellington brnkačka:-))
    Prosím, zkuste to (nebo snad ho?):-D

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Luxusní :yes::yes::-p:-K

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Tak to je luxusní :-O:yes:

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    :-(,:-p,:yes::yes::yes:.
    Snáď som svoj názor na recept vyjadrila dosť zrozumiteľne, no nikdy by som si naň netrúfla. preto idem radšej piecť klasické plnené kurča. A obávam sa, že ani kuchári v luxusných reštauráciách si netrúfajú, zatiaľ som ho ani v jednej na jedálnom lístku nevidela. :-//

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    luxusní:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    vybusna:ty si asi moje dvojča...ja sa o hov. steaky už ani nepokúšam...tiež radšej idem krájať tortu s čokopolevou...:-D
    A Wellington - to je utópia.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    casino : ja Vam verim (co pisete v dodatku o peceni panenky atd) ja mam strasne velky respekt pred hovadzim v strede cervenym. Dokonca keby som si mala vybrat, ci mam pokrajat zakusok s cokoladovou polevou..a ze som krajacka mizerna...tak si snad vyberiem krajat ten zakusok. Nechceite vediet, kolko hovadzich dusenych platkov na cibulke sme mali u nas doma, miesto krvaveho stejku.....A aj tak ich stale neviem, aj ked som skusala uz milion zarucenych postupov. o wellington som sa pokusala jeden jediny raz...a dost...na hovadziu svieckovu uz viac nesiahnem.
    Respect

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Skvostné :-p;-):yes: +8:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krása náramná :-p:yes:

    Odpovědět

  • amalia amalia

    ... konečne sem dal niekto klasický Wellington;-):-* a Makrónky ho aj pekne nafotili:-D fakt sa doň dávali palacinky? čo sa človek na topkách nedozvie...:-D :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak takové luxusní jídlo:-p:yes: bych alespoň jednou ráda ochutnala;-),ale sama bych si to uvařit netroufala,myslím,že to už patří opravdu do velké gastronomie;-):yes::-K

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Paráda:yes::yes::yes: Líbí se mi velmi srozumitelně rozepsaný postup:yes::-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No tak to je vyšší dívčí - už chybí jen lanýže místo žampionů:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Provokatére,:-)) to jsi na nás vytáhl těžký kalibr:-), je to luxusní;-):yes:+

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí svíčková recepty hovězí svíčková svíčková velington hovězí svíčková recept steak wellington maso wellington hovězí svíčková pečeně hovezi panenka hovezi panenka recepty svíčková velinkton recepty z hovězí svičkové wellington steak hovězí velington hovězí panenka recept svičkova welington svíčková hovězí svickova welinkton svičkova labužník maso velington recept na hovězí svíčkovou

Zapomněl/a jsem heslo