Jak zjemnit špenát? Inspiraci a tipy najdeme v radách našich babiček
Špenát někteří milují a jiní se mu vyhýbají, mnozí z nás na něj vzpomínají jako na oblíbené jídlo svého dětství. Špenát, který nám připravovaly naše maminky a babičky měl krásnou svěží barvu, byl chuťově jemný a výborně ochucený. Nejlépe chutnal s vařeným vajíčkem a s knedlíkem nebo s bramborami.
Dnes špenát připravujeme na celou řadu skvělých způsobů a variant, k dispozici ho máme celoročně. Dříve možností ale tolik nebylo, jednalo se proto především o špenát podávaný s vejci a vařenými bramborami, přičemž se občas lišily přílohy. Ne každý špenát uměl připravit opravdu chutně, ten ze školní jídelny byl pro mnoho dětí strašákem.
Jak zjemnit chuť špenátu
Příprava špenátu je opravdu snadná. Špenátu neprospívá příliš dlouhá tepelná úprava, jemnost potřebuje získat jiným způsobem.
- Mléko: Do špenátu stačí přidat trochu mléka, může být obyčejné (kravské), ale také rostlinné. Pokud používáte sušené sójové mléko, přidejte jen trochu prášku a zamíchejte. Podívejte se, proč je užitečné do špenátu přidávat mléko.
- Smetana: Ještě jemnější chuti dosáhnete, když do špenátu dáte trochu smetany, opět může být obyčejná nebo rostlinná. Smetanu rády používaly naše maminky. Víte, jak se liší smetana a šlehačka?
- Kokosové mléko: Zajímavou alternativou pro zjemnění chuti je také kokosové mléko.
- Máslo: Jemné chuti dosáhnete i přidáním plátku másla, a to až na konci vaření.
Špenát také dobře ochuťte. Výborně chutná připravený na osmažené cibulce a v závěru dochucený česnekem, tím není potřeba šetřit. Dále stačí sůl, ale můžete vyzkoušet ještě špetku muškátového oříšku, s tím musíte velmi opatrně.
Podle následujícího videa připravíte snadno a rychle báječný špenát k obědu:
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře