Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchyňská váha je nepostradatelným pomocníkem snad v každé domácnosti. Jak si ale poradit, když se nám rozbije, dojdou baterky nebo odjedeme na chatu, kde váhu nemáme? Pomohou skleničky a hrníčky i lžíce a lžičky.

Velikost polévkové i dezertní lžičky je více méně vždy stejná. S hrnky a skleničkami to je trochu složitější. Většina skleniček pojme 180 ml vody a hrnek 200 ml. Pokud máme, můžeme si údaj ověřit pomocí odměrky. My z tohoto objemu budeme vycházet v následujících radách.

Lžička, lžíce, sklenička a hrnek

Vyjmenujeme si, jaká je hmotnost základních surovin v nádobí, které máme všichni doma

  1.  Zarovnaná čajová lžička pojme 4 ml tekutiny, 3 g mouky či kakaového prášku a 4 g cukru nebo soli.
  2. Zarovnaná polévková lžíce se rovná 10–12 ml tekutiny, 12 g mouky a 10 g cukru a soli.
  3. Plná sklenička je 180 ml tekutiny, 180 g rýže i cukru, ale jen 100 g mouky.
  4. Do hrnku se nám vejde 200 g tekutiny, 200 g cukru, soli i rýže a 120 g mouky.
  5. Odměřovat můžete také na hrsti jako naše babičky. Protože je ale každá ruka jinak velká, je tento způsob ještě více orientační. Nicméně do průměrné hrsti se vejde 45 g rýže, 30 g mouky a 40 g těstovin.

Věříme, že nyní si už budete vědět rady a nečekaná absence váhy vás nepřekvapí. Otestujte hrníčkovou metodu na nejoblíbenějším moučníku, kterým je perník. Do komentářů nám potom můžete napsat, jestli se odměřování touto metodou dařilo a jak se perník povedl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie