Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetana na vaření je mléčný výrobek s obsahem tuku 12–20 %. Tato smetana není určena ke šlehaní, ale je tučnější než mléko, proto se používá ke zjemnění a zlepšení chuti polévek, omáček a zapékaných pokrmů.

Smetanové polévky a omáčky mají světlou barvu, jemnou chuť a vydatnost, na kterou použitím mléka nedosáhneme. Smetana by se v pokrmu neměla příliš dlouho vařit, aby se nesrazila. Některá jídla si nedokážeme bez smetany představit.

Jaká smetana se používá na vaření

O použití konkrétní smetany rozhodne druh připravovaného pokrmu:

  • Smetanu s obsahem tuku 12 % používáme ke zjemnění polévek - například houbové kulajdy. S mlékem nemá polévka potřebnou konzistenci.
  • Tučnější smetanou s 20 % tuku zjemníme a dochutíme bílé omáčky, jako je například koprová omáčka, kuře na paprice nebo segedín. 
  • Tučnou, 31% a 33% smetanou, která je určena ke šlehání, zahustíme vydatné smetanové omáčky podávané s knedlíky - svíčkovou či houbovou omáčku.
Smetanové polévky a omáčky jsou tradičními pokrmy české kuchyně. Mají za úkol lidi nasytit, zahřát i potěšit svou jemně smetanovou chutí. Zkusme si podle videa připravit koprovou omáčku, kterou umí české kuchařky uvařit z mléka, kysané smetany, ze smetany k vaření i té na šlehání:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli