Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla z jednoho pekáčku jsou geniálně jednoduchá na přípravu. Vše, co budeme jíst, ať je to maso, zelenina nebo příloha, naskládáme do pekáče, ten vložíme do trouby a necháme ji, aby většinu práce udělala za nás.

Pečení v jednom pekáčku je nejen úsporou času, ale také způsobem, jak zajistit, aby se všechny chutě a vůně připravovaných surovin prolnuly. Moderní doba s sebou přináší i nové pomocníky - místo pekáčku poslouží remoska, elektrická pánev nebo pomalý či multifunkční hrnec.

1/16

    1 z 16

    Letní kuře z jednoho pekáčku

    Letní kuře z jednoho pekáčku

    Výhodou kuřecího masa je rychlá příprava. Ale pozor - musí být dobře propečené! Plátky masa osolíme, okořeníme a naskládáme do pekáčku s pokrájenými bramborami a zeleninou. Po zapečení jídlo podlijeme trochou vody, na povrch naskládáme lístečky másla a necháme troubu, aby na jídle vykouzlila červenou kůrčičku.

    2 z 16

    Špekáčky na pivě

    Špekáčky na pivě

    Rychlou večeři pro kamarády udělá i muž, který neumí vařit. Špekáčky je nutné nařezat do rovných zářezů nebo do mřížky, aby do sebe lépe vtáhly šťávu. Na dno pekáče nakapeme olej, rozložíme na plátky pokrájenou cibuli a česnek, popřípadě i jinou zeleninu. Na ni položíme okořeněné buřty, podlijeme pivem a upečeme dočervena.

    3 z 16

    Žemlovka z vánočky

    Žemlovka z vánočky

    Sladké jídlo z jednoho pekáčku? Tou je jablečná nebo tvarohová žemlovka. K její přípravě potřebujeme starší rohlíky, veku, vánočku nebo loupáky. Pokrájíme je na plátky a každý namočíme v mléce s rozšlehaným vejcem. Plátky naskládáme do pekáčku a proložíme je  jablky, tvarohem a rozinkami. Povrch poklademe lístky másla a upečeme.

    4 z 16

    Pikantní bramborový pekáček

    Pikantní bramborový pekáček

    Pekáček je plný plátků brambor, mletého masa a zeleniny, to vše skládáme po jednotlivých vrstvách, dokud nedojdou suroviny. Brambory nezapomeneme osolit a maso dochutit česnekem a kořením. Před vložením do trouby zalijeme jídlo smetanou, která se do něj během pečení vsákne. 

    5 z 16

    Králičí v jednom pekáčku

    Králičí v jednom pekáčku

    Králičí maso není příliš oblíbené, protože je suché. Pokud ho vložíme do pekáče, vyloženého cibulí, česnekem, plátky brambor a kousky zeleniny a přikryjeme ho pokličkou nebo alobalem, získáme chutné a šťavnaté masíčko, které stačí po hodince pečení podlít a odkryté dopéct, dokud nezíská zlatavou kůrku.

    8 z 16

    Pekáček plný chutí

    Pekáček plný chutí

    Pro velkou rodinu nebo partu přátel připravíme pekáček, plný různých surovin a chutí. Pokrájíme maso, brambory a zeleninu, zbytky uzenin, kostičky slaniny, houby, cibuli, česnek - ale i čočku nebo konzervované fazole. Vše promícháme spolu s kořením, vložíme do pekáčku a pečeme za občasného promíchání dočervena.

    10 z 16

    Zapečené kotlety se smetanou

    Zapečené kotlety se smetanou

    Kotlety s bramborami z jednoho pekáčku byly oblíbeným nedělním receptem našich babiček. Do máslem vymazaného pekáčku navrstvíme syrové osušené a osolené brambory (můžeme je posypat oblíbeným kořením). Na ně položíme okořeněné vepřové kotlety, vše zalijeme sladkou smetanou a upečeme doměkka.

    11 z 16

    Houbový pekáček se zeleninou

    Houbový pekáček se zeleninou

    Při velké úrodě pěkných tvrdých hub (hřiby, křemenáče, lišky, modráci) si přípravíme báječnou večeři. Houby očistíme a pokrájíme napůl. V míse je prosypeme kořením a pokapeme sójovkou. Přeložíme je na pekáč, který vložíme do trouby. Před koncem pečení je zalijeme smetanou a dopečeme dočervena.

    12 z 16

    Vepřové maso s rýží v jednom pekáči

    Vepřové maso s rýží v jednom pekáči

    Rýži s kostkami vepřového masa připravíme jako rizoto nebo jako jídlo z jednoho pekáčku. Kousky masa orestujeme přímo v pekáči na tuku, přidáme opranou rýži, zalijeme okořeněným vývarem, všechny ingredience smícháme (musí být ponořené) a v troubě je upečeme, přikryté pokličkou nebo alobalem.

    13 z 16

    Oběd z jednoho pekáče co dům dal

    Oběd z jednoho pekáče co dům dal

    Pokrm, oblíbený už z dob našich babiček, má příhodný název "co dům dá". Základem jsou brambory, pokrájené na plátky nebo kostky. Zamícháme k nim kousky masa (i zbylé od oběda), zeleninu, uzeninu (špekáčky, salám, párky, slaninu), cibuli a česnek. Směs okořeníme a upečeme v pekáči. Na konci ho můžeme zalít smetanou a dopéct.

    14 z 16

    Švýcarské zapečené brambory

    Švýcarské zapečené brambory

    Brambory jsou zeleninou, kterou má každý doma. Když se najde v lednici šunka a plátkový sýr, které už nikdo nechce, navrstvíme je spolu s bramborami do pekáčku, zalijeme smetanou, rozmíchanou s vejci a upečeme dočervena. Těsně před dokončením posypeme povrch pokrmu strouhaným sýrem.

    15 z 16

    Zapečené bramboro-těstoviny s brokolicí

    Zapečené bramboro-těstoviny s brokolicí

    Zbytky z lednice naše babičky nikdy nevyhodily - měly totiž dar dát jídlu druhou šanci. Uvařené brambory a těstoviny se dají smíchat se zbytky šunky, sýra a zeleniny (brokolice, květák, hrášek). Po dochucení je směs připravená k vložení do trouby. Po chvíli ji zalijeme smetanou s vejci a zapečeme dočervena.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli