Švýcarské zapečené brambory
Zapékané brambory jsou skvělé a snadné jídlo, do kterého můžeme přidat různé suroviny podle naší chuti. Tentokrát vrstvy brambor proložíme šunkou a sýrem a celé to zalijeme smetanovou směsí. Na závěr jídlo zapečeme posypané sýrem dozlatova.
Postup přípravy
Krok 1: Oloupané, syrové brambory opláchneme a společně s cibulí nakrájíme na plátky.
Krok 2: Šunku nakrájíme na kostičky, ementál nahrubo nastrouháme a část odložíme. Česnek prolisujeme.
Krok 3: Zapékací mísu vymažeme částí másla. Na dno rozložíme vrstvu bramborových plátků, lehce osolíme a opepříme. Poklademe částí šunky, ementálu a cibule. Takto střídavě vytvoříme několik vrstev, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří brambory.
Krok 4: Troubu včas vyhřejeme na 150 °C.
Krok 5: Smetanu, vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř našleháme vidličkou. Směs vlijeme na brambory, navrch poklademe lístky zbylého másla a mísu zakryjeme alobalem.
Krok 6: Pečeme asi 30 minut. Pak alobal odstraníme, povrch posypeme odloženým ementálem a dál pečeme, až se sýr roztaví a zezlátne.
Krok 7: Podáváme doplněné čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
Zveřejněno 19. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švýcarské zapečené brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBRnJ
Moje poznámka
Švýcarské zapečené brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBRnJ
Nejnovější recepty
Brynzové halušky
Přidáno před 3 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 6 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 7 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 8 hodinami
Mleté kuřecí kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 18 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jarní salát
Kajkajak před 8 minutami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 40 minutami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 1 hodinou
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 1 hodinou
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 1 hodinou
Tiramisu od Itala
Chasti před 1 hodinou
Krupicová kaše
Lida.Rose před 2 hodinami
Romadurová pomazánka
kulaslf před 3 hodinami
Rychlá polévka s krupicovými nočky od M.D.Rettigové
Diesel před 3 hodinami
Indická čočka s batáty
micurka před 6 hodinami
Suroviny:
brambory,
cibule,
česnek,
vejce,
šunka,
sýr ementál,
smetana,
máslo,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (4)
Ale : po hodině pečení na 150° brambory tvrdé , přidala jsem na 230 ° půl hodiny a půl na 180° a konečně změkly. Přidávám fotku.