Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V jednoduchosti je krása. Toto heslo často platí i v kuchyni a při přípravě zálivek do salátu jakbysmet. Ty mají v salátu za úkol propojit na kousky nakrájenou zeleninu, maso či sýry a dotvářet tak neodolatelnou chuť salátu.

Ať už se jedná o obyčejný salát z hlávkového salátu, rajčatový, okurkový nebo třeba známý salát Caesar, zálivka je jeho neodmyslitelnou součástí. Při její přípravě se však nemusíte bát odklonit od daného receptu a zálivku obměnit podle vlastní chuti.

Jednoduchá zálivka na salát

V základním receptu na jednoduchou zálivku byste měli najít suroviny, které zálivce dodají kyselou, slanou a sladkou chuť:

  • O kyselou chuť se postará ocet, a to jak ten klasický, tak například i jablečný, vinný nebo balzamikový.
  • Kyselost zálivce kromě octu dodá i citrónová šťáva, kyselina citrónová rozmíchaná v trošce vody, ale použít lze i lák z okurek.
  • Sladkou chuť samozřejmě udělá moučkový cukr. Přidat můžete ale i cukr třtinový, med či javorový sirup.
  • Slanost zálivky nejčastěji zajišťuje klasická sůl. Nebojte se ale použít i sůl himalájskou růžovou, bylinkovou nebo například sójovou omáčku.
  • Báječné chutě zálivkám přidají také různé hořčice, čerstvé i sušené bylinky a další koření, bylinková pesta a dokonce i arašídové máslo.

Poměr jednotlivých ingrediencí si upravte podle vlastní chuti. Pokud však nemáte vůbec představu, kolik čeho do zálivky přidat, podívejte se na následující videorecept. V něm uvidíte přípravu salátové zálivky z vody, octa, oleje, cukru, soli, pepře a petrželky. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli