Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny jsou cukroví, které se plní do formiček s okrasným reliéfem. Můžete si vybrat z různých tvarů, dokonce i těsto může mít několik variant. Tentokrát se podíváme na recept s kakaem a skořicí.

Pracny jsou křehoučké cukroví, které se rozplývá na jazyku. V tomto receptu získají navíc čokoládový nádech díky kakau. Nezapomeňte formičky na cukroví důkladně připravit, aby šly upečené kousky snadno vyklopit a měly krásný tvar.

Kakaové pracny

V následujících řádcích si prozradíme potřebné suroviny a podrobný postup. Na jednu dávku těsta si nachystejte 180 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 150 g másla a 1 žloutek. Dále 1 špetku mleté skořice a 2 lžíce kakaa. Na obalení moučkový cukr, do kterého můžete přidat vanilku, a tuk na vymazání formiček.

  1. Připravte si formičky na pracny a důkladně je vymažte tukem, také je můžete lehce vysypat moukou. Při dalším plnění již formičky ošetřovat nemusíte. Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C.
  2. Po tomto kroku promíchejte v míse mouku s cukrem a přidejte nahrubo nastrouhané máslo. Dále vmíchejte kakao, přidejte žloutek, špetku skořice a zpracujte hladké, kompaktní těsto.
  3. Vypracované těsto vtlačujte do formiček na pracny tak, aby sahalo těsně pod jejich okraj. Naplněné formičky rozložte na plech.
  4. Pečte přibližně 10 minut, až pracny jemně zrůžoví. Jedna ze čtenářek v komentářích přímo pod receptem na kakaové pracny uvedla, že je pekla na 170°C asi 12 minut. Záleží také na zkušenostech s vaší troubou.
  5. Po upečení nechte cukroví krátce vychladnout. Poté pracny opatrně vyklopte z formiček a ještě teplé můžete obalit v moučkovém cukru.

S přípravou pracen vám může pomoci videonávod na pracny. Obsahuje jiné suroviny, ale plnění formiček a další postup je stejný jako v tomto receptu.

Ať se vám pečení vydaří a přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli