Kakaové pracny: Vyzkoušejte jednoduchý a osvědčený recept na tradiční cukroví
Pracny jsou cukroví, které se plní do formiček s okrasným reliéfem. Můžete si vybrat z různých tvarů, dokonce i těsto může mít několik variant. Tentokrát se podíváme na recept s kakaem a skořicí.
Pracny jsou křehoučké cukroví, které se rozplývá na jazyku. V tomto receptu získají navíc čokoládový nádech díky kakau. Nezapomeňte formičky na cukroví důkladně připravit, aby šly upečené kousky snadno vyklopit a měly krásný tvar.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kakaové pracny
V následujících řádcích si prozradíme potřebné suroviny a podrobný postup. Na jednu dávku těsta si nachystejte 180 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 150 g másla a 1 žloutek. Dále 1 špetku mleté skořice a 2 lžíce kakaa. Na obalení moučkový cukr, do kterého můžete přidat vanilku, a tuk na vymazání formiček.
- Připravte si formičky na pracny a důkladně je vymažte tukem, také je můžete lehce vysypat moukou. Při dalším plnění již formičky ošetřovat nemusíte. Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C.
- Po tomto kroku promíchejte v míse mouku s cukrem a přidejte nahrubo nastrouhané máslo. Dále vmíchejte kakao, přidejte žloutek, špetku skořice a zpracujte hladké, kompaktní těsto.
- Vypracované těsto vtlačujte do formiček na pracny tak, aby sahalo těsně pod jejich okraj. Naplněné formičky rozložte na plech.
- Pečte přibližně 10 minut, až pracny jemně zrůžoví. Jedna ze čtenářek v komentářích přímo pod receptem na kakaové pracny uvedla, že je pekla na 170°C asi 12 minut. Záleží také na zkušenostech s vaší troubou.
- Po upečení nechte cukroví krátce vychladnout. Poté pracny opatrně vyklopte z formiček a ještě teplé můžete obalit v moučkovém cukru.
S přípravou pracen vám může pomoci videonávod na pracny. Obsahuje jiné suroviny, ale plnění formiček a další postup je stejný jako v tomto receptu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře