Kapr po novohradsku: Vyzkoušejte léty ověřenou klasiku s vůní česneku
Hledáte rychlý a chutný recept na přípravu kapra? Zkuste ho tentokrát tzv. po novohradsku, kde hraje hlavní roli česnek a paprika. Potřebovat budete jen pár surovin a pochutná si celá rodina.
Kapr je sladkovodní ryba, která se u nás ujala jako klasická večeře Štědrého dne. Proč si ji ale nepřipravit i jindy během roku? Ryby jsou pro naše zdraví velmi důležité, ale málokdo je konzumuje v dostatečném množství. Pojďte si tentokrát zkusit jednoduchý a výtečný recept na kapra po novohradsku.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit kapra po novohradsku
V tomto receptu na přípravu kapra budete potřebovat jen pár surovin, které máte běžně doma. Na 4 filety kapra potřebujete 4 stroužky česneku, trochu polohrubé mouky na obalení, mletý kmín, mletou sladkou papriku, trochu soli a sádlo na smažení.
- Pomocí ostrého nože vykostěte filety, ale dejte pozor, ať neproříznete kůži.
- Česnek oloupejte a utřete ho společně se solí. Vznikne vám mazlavá pasta, kterou každý filet pečlivě potřete.
- Filety nechte chvíli odpočinout. Mezitím smíchejte v míse, ve které budete filety obalovat, polohrubou mouku, mletý kmín a sladkou papriku.
- Kapra obalte v mouce s kořením.
- Rozpalte vyšší vrstvu sádla a kapra na něm usmažte dozlatova. Teplotu snižte na střední stupeň a smažte pozvolna (potrvá to cca 10–15 minut).
- Tip1: Místo sádla můžete na smažení použít řepkový olej nebo přepuštěné máslo. V každém případě myslete na dostatečnou vrstvu tuku. Maso musí v tuku "plavat" aspoň do poloviny své výšky.
- Tip2: Pokud chcete zvolit zdravější verzi přípravy, můžete kapra upéct i v troubě. Kapra vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a zakápněte ho trochou oleje. Pečte v troubě rozpálené na 180° zhruba 40 minut.
Kapra můžete podávat tradičně s bramborovým salátem, nebo s vařenými či pečenými bramborami.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře