

Dědkův kapr - gril
Suroviny
- Kapr (může být i jiná rybka)
- sůl
- rozmarýn
- koření na ryby
- anglická slanina 4 plátky
- cibule
- česnek 2 stroužky
- rajče střední 1 ks
- olej
- máslo
- bílé víno suché(pivo)
- Alobal
Postup přípravy receptu
Kapra očistíme, zbavíme šupin a šikmo od páteře přes boky uděláme pár zářezů skoro až ke kostem. Kapra osolíme a posypeme rybím kořením i do zářezů, i zevnitř a necháme chvíli odležet.
Mezitím si připravíme česnek na plátky, cibuli na kolečka, rajče na kolečka.
Na stůl si rozvineme alobal, místo kde bude kapřík, přetřeme olejem, na něj nasypeme půl dávky cibule, půl česneku, pár plátků rajčete, položíme vedle sebe 2 plátky anglické, na to položíme připraveného kapra, přidáme pár jehliček rozmarýnu a opakujeme vrstvení - na kapra anglickou, posypat cibulí, česnekem, rajčata. Do břišní dutiny i do zářezů můžeme vložit kousky másla. Poté zakapeme vínem (není-li víno, můžeme použít světlé pivo), ale opravdu jen zakapat (tak 1, max. 2 lžíce), aby to neplavalo.
Pak dobře zabalíme do alobalu a dáme péct na venkovní gril. Lze i doma v troubě. Já balím 2 x - na ten druhý alobal si naliji trošku vody a do toho ten balíček s kaprem zabalím a mám jistotu že se nic nespálí.
Pečeme u kraje grilu, aby se nám kapr dobře prohřál a správně se propekl. Dobu vám nepovím, neboť nevím, jak velkého kapra máte.
Poznámka od kuchařky
Koření Dědkův kapr - http://www.koreni-samuel.cz/smesi-koreni-samuel/de....
Koření od Samuela - http://www.koreni-samuel.cz/.
Jde to i grilovat po porcích - stejný postup, jen kapra nakrájet na podkovy a jednotlivě zabalit. My ho ale děláme vcelku, protože není tolik práce s balením. V téhle úpravě ho můžeme ve velkém a tak pro 4 dospělé a 2 děti, děláme rovnou 2 kapry. Já ho můžu bez čehokoliv, ostatní s chlebem (já jen na vytření sosíku).
Omlouvám se, že jsou jen tyto fotky, ale jedlíci byli rychlejší.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dědkův kapr - gril
-
Rebeko
jsem ráda, že jsi Zdence pomohla
.
-
Jana Remkova: já vím, taky mi to přijde trochu moc
, ale co naplat,když to musíš
mít a v kamenném obchodě to prostě nemají
Miruško, promiň -
Zdenko (neregi.)
, já si to koření neobjednávám přes net (přijde mi to dost drahé), ale kupuji ho na různých trzích, vinobraních,... co jsou u nás v okolí (severní Čechy). Koukala jsem, že bývají i na farmářských trzích - Praha Dejvice. Lepší je koupit si koření v sáčku - do dózičky si ho nasypu doma.
Rebekodíky za pomoc - už jsem šupla link přímo do poznámky.
-
rebeka:
Ještě se zeptám, jaké balení kupujete ? Nevím jestli vzít dózičku nebo jen malý sáček. Aby i po delší době bylo stále voňavé. Za ty stránky moooc děkuji. -
rebeka: rebi, ty jsi tak pohotová!! Já se včera dívala na odkaz, co jsi mi taky poslala a ty brďo, ty různé pomůcky jsou za pakatel, ale to poštovné..
, oni se snad zbláznili!!
-
rebeka:
děkuji -
zdenka:s dovolením
http://www.koreni-samuel.cz/smesi-koreni-samuel/de...
-
mirca75:
\ahoj Mirčo, chtěla bych se tě zeptat, kde si koupila koření Dědkův kapr ? Nemohu to nikde sehnat.Děkuji za typ.
-
Zdenko (neregi.)
. Na tácku půjde grilovat jistě také, ale raději bych po podélně rozpůlila, aby se propekl a při grilování bych ho potírala (třeba marinádou z vína / piva, Dědkova koření, oleje a soli) - aby se maso nevysušilo
.
-
mirca75:
Ahoj Mirčo, našla jsem tvůj typ na grilovaného kapra, alias Dědkův kapr. S grilováním zkušenosti nemám, proto bych se chtěla zeptat, zda-li bych mohla kapra na tvůj způsob ogrilovat na alobalovém tácku. To aby byl spíš opečenější.Děkuji ti za tvou zkušenou radu. Ahoj Z.
-
Neregistrovaný Petr Kapr - a ještě k tomu určitě chceš světový mír...NE
Toto jsou stránky kde se vaří...a vaří se ze všech dostupných surovin, takže pokud s tím máš problém, tak si najdi pokec o ochraně přírody a budeš v pohodě
-
Magdalenko
, ani nevíš, jak moc jsi mě potěšila
. Děkuju za vyzkoušení i za lákavou fotku
.
-
Mirečka, piekla som kapra v rúre podľa teba, cesnakom som nešetrila, na paradajky som akosi zabudla...prikladám foto.
Takže +! -
Ondro, dík za odkaz na vykoštění kapra
...určitě vyzkouším...
-
Omluva - recept v alobalu je jinde... jak vykostit kapra se ale taky bude hodit, takže ten alobal je zde:
http://www.trebonskykapr.cz/grilovani-v-papilote-a...