Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapr vařený na modro podle ČSN: Štědrý večer by měl patřit staročeským tradicím
Zdroj: Freepik

Kapr je specifický tím, že ho máme neodmyslitelně spojeného s Vánocemi, konkrétně pak se štědrovečerní večeří. Avšak víte, že dlouho před jeho přípravou smažením v trojobalu se připravoval na černo a na modro?

Zatímco nasládlý kapr na černo se připravuje se sušeným ovocem, kapr na modro se vaří společně s kořením, zeleninou a octem, díky čemuž je jeho chuť slaná a lehce pikantní. Zkusíte kapra na modro podle norem, které jsou zárukou kvality?

Jak na kapra vařeného na modro podle ČSN

Na 5 porcí kapra na modro si připravte 750 g očištěného, vykuchaného kapra, 75 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer), 25 g cibule, 20 g soli, 2 g divokého koření (nové koření, bobkový list a černý pepř celý), 25 g octa a 75 g horkého másla.

  1. Očištěného, vykuchaného kapra opláchněte pod studenou tekoucí vodou a nasekejte na jednotlivé porce - nezapomeňte ho nejprve podélně rozpůlit.
  2. Kořenovou zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a taktéž nakrájejte na plátky.
  3. Připravenou zeleninu vložte do vroucí osolené vody. Přidejte bobkový list, celý pepř a nové koření a nechte vařit zhruba 10 minut.
  4. Do hrnce přilijte ocet a znovu krátce povařte.
  5. K vařené zelenině s kořením a octem postupně přidávejte porce kapra a zvolna vařte do změknutí masa, tedy přibližně 10–12 minut.
  6. Uvařené kousky kapra vkládejte na talíře, podlijte vzniklým horkým vývarem  a přelijte rozpuštěným máslem.
  7. Kapra na modro podávejte s vařenými bramborami (omaštěnými máslem, posypanými čerstvě nasekanou petrželovou natí) a plátkem citronu na ozdobu.

Tip: Úplně stejným postupem můžete připravit i jiné ryby, a to například štiku, candáta nebo pstruha. Záleží na vašich možnostech sehnání i preferencích.

Zajímavost: Víte, podle čeho se recept jmenuje kapr na modro? Jeho maso totiž získá modré odstíny díky horkému octu ve směsi, do které se vkládá k uvaření.

Vsadíte letos na staročeskou klasiku v podobě kapra na modro, nebo půjdete takzvaně na jistotu s kaprem smaženým v trojobalu? Ať tak nebo tak, jistě si pochutnáte. Přípravou moderní klasiky, tedy smaženého kapra s bramborovým salátem, vás provede následující videorecept, díky kterému budete vědět, jak na to.

Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky