Kdy sklízet červenou řepu. Odpovídáme na vaše dotazy
Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu, bulvy se sklízí koncem léta a na podzim, buď k přímé spotřebě nebo k uskladnění. Řepa je ceněná pro obsah živin, používá se zasyrova i po tepelné úpravě. Na pěstování je nenáročná, ale je méně odolná vůči chladnému počasí.
Červená řepa se řadí mezi nejčastěji pěstované druhy zeleniny na našich zahradách. Ze sáčku semen sklidíme dostatek červené řepy k přímé spotřebě i k zavaření. Řepu vyséváme od dubna do června přímo na určené stanoviště, rostliny nepřesazujeme, ale včas je vyjednotíme na 10–15 cm od sebe.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy sklízet červenou řepu
Řepu pěstujeme ve více odrůdách, které se liší tvarem i zbarvením.
- Doba sklizně se mezi jednotlivými odrůdami mírně liší. Řepu sklízíme obvykle za 90–150 dnů od výsevu, menší bulvičky pro brzkou spotřebu i dříve, v průběhu léta.
- Pro běžný konzum sklízíme jen takové množství, které brzy spotřebujeme. Čerstvá řepa je svěží a chutná, později začne vadnout.
- Řepu je potřeba sklidit kompletně před příchodem mrazů, aby ji chlad nepoškodil.
Při sklizni bulvám ukroutíme listy (tím zpomalíme jejich vadnutí), a bulvy, které v dohledné době nespotřebujeme, co nejdříve zavaříme, uložíme do vlhkého písku, zmrazíme, nebo z nich připravíme zeleninové chipsy.
Podle následujícího videa můžete řepu zavařit. Před zavařením je potřeba bulvy předvařit, a to buď v páře nebo v hrnci s vodou, další možností je řepu upéct v troubě. Tepelně upravenou řepu oloupejte a zpracujte podle oblíbených receptů.
Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce
Komentáře